Hjälp

Blev intevjuvad av en veckotidning för några veckor sedan, reportaget kommer i början på september. När man sitter och blir intervjuad och småpratar så väcks gamla tankar till liv, sådant som jag kanske inte tänkt på men som personen utifrån reflekterar om, rätt häftigt egentligen. Journalisten reflekterade om att jag aldrig varit rädd för att be om hjälp när jag behöver det, kanske har det att göra med att jag själv har stor empati och alltid vill finnas till hands för andra. Och ibland till och med så mycket att det går utöver vad jag egentligen orkar, när man kanske i första hand måste se till att vara stark själv innan man kan finnas där för andra.
 
(null)
 
Jag tänker på när jag vägde 140 kg och hade så mycket rädslor inom mig, när man väger så mycket som jag gjorde så känner man sig rätt osmidig. Balansen är inte den bästa och jag kunde i vissa lägen känna mig väldigt otillräcklig med mina barn. Sina rädslor som tjock är lätt att överföra till sina barn, jag tänker på när min mina barn var små och de skulle lära sig att åka skridskor, jag hatade verkligen när idrottsschemat kom och det stod skridskor; allt blev SVART för mig, jag såg bara elände, hal is, ramla, slå huvudet i isen, skära av sig halsen på vassa skridskor, slå ut tänderna osv. Och allt bottnade i min egen rädsla för att jag visste att jag själv 140 kg tung inte hade klarat åka skridskor, och det som kunde hända mig var jag rädd skulle hända mina barn.
 
Som tur var har jag haft en fantastiskt förskollärare och fröken; fina underbara Karin Sundström/Näslund till båda mina barn, samma lärare trots mina barns åldersskillnader och hon känner mig och vet precis hur jag fungerar. I stället för att nonchalera mina orosproblem så tog hon mig på allvar och förstod, hon fick mig att känna mig trygg vid dessa situationer och berättade och lovade att se till att allt gick bra, att hon inte skulle vika från mitt barns sida förrän hon kände att de hade balansen. Är inte det helt fantastiskt? Att våga visa sina rädslor för andra och be om hjälp ska man inte skämmas över.
 
Jag tänker även på när jag startade min viktresa 140 kg tung år 2012 och hur jag sedan, efter att ha gått ner 30 kg på egen hand, kände att nu är det dags att steppa upp träningen, hur jag vågade be om hjälp och börja träna med personlig tränare, hur jag blottade mina känslor med gråt och "ups and downs". Jag tänker på nu när min yngsta dotter vill börja rida och jag är livrädd för hästar och ser återigen faror att ramla ner från hästen, hur jag ber en väninna om hjälp att vara med i början och leda hästen så att jag inte överför mina rädslor.
 
Med tanke på detta så är jag ändå glad att jag har den här insikten att många problem har bottnat i min stora övervikt och att jag inte vill/ville att den skulle hindra mina barn, utan att jag istället vågade be om hjälp. Jag tror att fler skulle må bra om man vågar blotta sig, för vi är inte perfekta och behöver inte vara det, alla har vi något som vi måste jobba med. Med detta sagt nu i min andra resa så ser jag fram emot att snart börja träna med min PT igen nu när jag behöver hjälp med att snäppa upp min träning igen.
 
#1 - - Anonym:

Jag beundrar dig så mycket! Själv vågar jag inte ens gå ut o gå, för jag är rädd för att nån ska tycka att jag ser dum ut.

Svar: Tusen tack för dina ord, ta ett litet steg i taget så ska du se att du hamnar på rätt väg <3
halvalindha

#2 - - Anonym:

Jag beundrar dig så mycket! Själv vågar jag inte ens gå ut o gå, för jag är rädd för att nån ska tycka att jag ser dum ut.

#3 - - Anonym:

Jag beundrar dig så mycket! Själv vågar jag inte ens gå ut o gå, för jag är rädd för att nån ska tycka att jag ser dum ut.

#4 - - Anonym:

Jag beundrar dig så mycket! Själv vågar jag inte ens gå ut o gå, för jag är rädd för att nån ska tycka att jag ser dum ut.

#5 - - Anonym:

0j, sorry min mobil hakade visst upp sig :)

#6 - - Anonym:

Att belasta sönder sin enda kropp med övervikt och fetma är ingen merit, ingen merit heller att fortsätta med samma metoder som gjort att man är där man är, ingen merit heller att av tjurighet inte våga ändra på sin dåliga livsstil, ingen merit heller att sända över fakturan på sitt sunkiga liv till andra. En PT är inte räddning på ännu en ny viktresa räddning är att våga släppa tyglar och inse att koständring är lösningen och släppa på prestigen och slippa en resa tre framöver. IF heter lösningen och den är gratis också.

#7 - - Anonym:

Har du anonym alls följt Lindas blogg? Konstig kommentar i så fall.

Svar: Tack för ditt stöd <3
halvalindha

#8 - - Birgitta Höglund:

Du är på helt rätt väg med din livsstil, Lindha. Så bra att du kommer igång med träningen igen, den betyder mycket för både kropp och själ. Att börja fasta är inte alls bra om man har en ätstörning, läste just det här hos Diet Doctor om fasta i en fråga, där svarar Bitten Jonsson att fasta inte alls är bra.
Bitten är ju dessutom expert på området, till skillnad mot den anonyme som kommer med så otrevliga kommentarer...

Svar: Tack, ja med en ätstörning i bagaget så är fasta inte rätt väg att gå. Jag fortsätter på min väg, på mitt sätt och vet att det är den rätta vägen för mig <3
halvalindha

#9 - - Birgitta Höglund:

https://www.dietdoctor.com/lchf-no-longer-seems-to-be-working-for-me-what-to-do

#10 - - Anonym:

IF funkar inte om man har en historik med ätstörningar. Märkliga åsikter på kommentaren för övrigt, och håll en god ton om du vill nå framgång med argument.

#11 - - Malin :

Till dig som inte vågar gå ut och gå - jag mötte en mycket överviktig kvinna som var ute och promenerade i träningskläder idag - det enda jag tänkte var "You go girl! Du är vacker och stark!" Själv är jag inte direkt överviktig men ändå ätstörd och jag tror de flesta tycker du är grym
💪❤️ Ett steg i taget 💃

Svar: Underbar kommentar, tack för att du peppar mina läsare <3
halvalindha

#12 - - monica:

Hästar som är så fina, men visst kan de bita och sparkas! Den anonyme som.rekommenderar fasta, skriver lite överallt. N. H . signatur ibland, rätta mig om fel! Verkar mest vara ute för att provocera, utan någon insikt om missbruksproblematik. I vilken tidning kommer artikeln om dig! Gå ner och hålla vikten är ett livslångt kämpande, liksom annat missbruk. Ingen Quick fix, ingen stoppknapp att trycka på! Önskar dig all lycka och framgång!1😊🤗

Svar: <3
halvalindha

#13 - - Tussilago:

Åh! du är så fin, både inuti och utanpå.

Svar: <3
halvalindha

#14 - - Birgitta Höglund:

Bra skrivet, Monica. Tyvärr finns en del som ska hävda att det de står för är rätt i alla lägen, utan att tänka på att den de skriver till kan ha helt andra problem och även kan ta väldigt illa vid sig.
Jag har också uppmärksammat denna NH, som skriver lite överallt sen han började fasta 23:1 vid årsskiftet.
Det är väl bra om det fungerar för honom, men vad har han för dold agenda som ska sprida det till alla så envetet hela tiden och dessutom är oförskämd mot Lindha och hennes läsare??
Jag hoppas att han slutar med det nu, så Halva Lindha får vara den vänliga och omtänksamma blogg den alltid varit, som hjälper många som har problem med maten och vikten.

#15 - - Olsson:

Jag har också reagerat på den här anonyma, plågsamt onyanserade personen och tror inte att det handlar om någon dold agenda utan mer om en kombination av nyfrälsning, fixering och viss avsaknad av social kompetens. Hoppas att du inte känner dig personligen påhoppad Lindha, jag tror det har väldigt lite med just dig och dina val att göra. :-) Lycka till med träningen!

Svar: Tack <3
halvalindha

#16 - - Anders Rosen:

Hej,

Bry dig inte Linda. Den här personen lider av extremt dålig självkänsla. Kanske är personen i samma sits som du utan att klara av vad du gjort.

Allt gott!

Anders

Svar: Tack snälla <3
halvalindha