LCHF tillbehör

Tänkte dela med mig återigen av mina bästa LCHF tillbehör, då jag känner att det tål att upprepas för inspiration. Jag som nu har ätit LCHF i 6 år kommer i håg hur jobbigt det var i början att laga till och hitta bra recept som skulle fungera. Jag och min man blev tokless på ägg och bacon till frukost, och kött med smör och bearnaisesås till middag, vi hade ju så lite erfarenhet från början så maten blev väldigt enformig. 
 
Jag som alltid gillat att laga mat lärde ju mig i efterhand hur jag kunde omvandla mina gamla recept och få till dem så de blev LCHF-vänliga, men det svåraste har nog ändå varit tillbehören. Så därför tänkte jag fokusera på det till er i detta inlägg, så kan ni själva enkelt välja vilket protein ni vill ha till tillbehöret.
 
  • Blomkålsmos
  • Avokado coleslaw
  • Broccoli gratäng
  • Ratatouille
  • Gräddstuvad spenat
  • Ugnsrostade grönsaker
  • Blomkålsris
  • Haloumi strips 
 
Blomkålsmos
 
500g fryst blomkål i små bitar
0,75 dl vispgrädde
2 msk. smör
1/2 dl riven mozzarella
Salt/peppar
 
Koka upp grädden och tillsätt smör och kryddor.
Lägg ner blomkålen och låt koka försiktigt i ca 20 min.
Tillsätt mozzarellan.
Använd mixer och blanda ihop till ett jämnt och fint mos.  
 
 
 
Avokado coleslaw
(grillad lax, eller kött är väldigt gott till)
 
1 avokado
1 tsk. citronsaft
100 g fint skuren vitkål
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 dl majonnäs
Salt och vitpeppar
 
Gör så här;
 
Börja med att mosa ner avokadon i majonnäsen tillsammans med vitlök och citronsaft.
Krydda med lite salt och vitpeppar efter smak. Tillsätt den fint skurna vitkålen och låt stå övertäckt i någon timme i kylen.
 Broccoligratäng
 
 
Recept ;
4 personer
Broccoligratäng med bacon
Ett pkt. bacon
3-400g broccoli
200g riven västerbottenost
Ca 2,5 dl crème fraiche
1 msk, Dijon senap
Salt / vitpeppar
 
Förkoka broccolin lite lätt och lägg i botten på smord ugnssäker form.
Klipp baconet i små bitar och stek i stekpannan, lägg dem sedan över broccolin.
Blanda crème fraichen, osten, senapen och salt / vitpeppar i en bunke och häll över formen.
 
In i mitten av ugnen 200 g ca 25 minuter.
 
 
Ratatouille
 
1 gul lök
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
1 zucchini
1 liten purjolök
 
Skär alla grönsaker i fina strimlor
Sjud grönsakerna i en stekpanna med lite smör och olivolja
Tillsätt 1-2 msk. tomatpure och ca 2 dl krossad tomat
Låt sjuda sjuda i hop några minuter
Salta/peppra och smaksätt gärna med paprika pulver
För mer hetta tillsätt 1-2 krm. sambal oelek
 
Gräddstuvad spenat
(på bild med hemmagjorda fiskpinnar)
 
Här är en av de få tillfällen som jag är lite lat och köper Findus frysta färdiga spenat.
Jag tillsätter själv en klick smör och grädde och smakar av med salt/peppar.
För krämigare konsistens kan man tillsätta lite Fiberhusk. 
 
  
Ugnsrostade grönsaker
(på bild endast rostad blomkål)
 
Vitlöksklyftor
zuzzhini i större bitar
gul lök/rödlök
broccoli
blomkål
broccoli
paprika
ringla olja/soja över och salt peppar
mitten i ugn 225 g ca 60 min. 
 
 
 
Blomkålsris är väldigt gott och enkelt att göra, antingen köper du ett färskt blomkålshuvud och river på rivgärnet eller så köper du Icas färdigrivna blomkålsris.
Jag tycker att det är godast att sjuda riset i stekpannan på svag värme i smör och salta lite lätt.  
  
 
Haloumi strips
 
Slutligen ett väldigt enkelt och gott alternativ till bl.a. hamburgare tycker jag för att få lite strips känsla. Jag skär haloumin i tunna långa stavar och steker dem sedan i stekpannan i smör så de blir gyllenbruna och knapriga. 
 
Vilket är ditt favorit tillbehör?
#1 - - Kicki:

I sommar har jag gjort en typ av ”falsk” potatissallad där potatisen är utbytt mot kokt blomkål. Alla potatissalladsrecept på nätet har funkat. Min familj o gäster har provat o sen valt min ”falska”. Även icke-lchfare, och de har också velat ha recept😊

#2 - - Kicki:

I sommar har jag gjort en typ av ”falsk” potatissallad där potatisen är utbytt mot kokt blomkål. Alla potatissalladsrecept på nätet har funkat. Min familj o gäster har provat o sen valt min ”falska”. Även icke-lchfare, och de har också velat ha recept😊

Svar: Det lät jättegott, måste jag testa :)
halvalindha

#3 - - Hanna Karlsson:

Vilka bra tips! Det är så svårt att komma på bra tillbehör tycker jag. Det blir lätt samma.

Svar: Kul du gillar dem :)
halvalindha

#4 - - Carina:

Det är sådana här rätter man behöver få in i ryggmärgen så man slipper stå handfallen med känslan av ”det finns ingenting att äta”. Dina recept verkar goda och enkla att laga till. Tack för det Linda! Toppenbra!

Svar: Härligt att höra :)
halvalindha