LCHF husmankost för familjen

Att man både får och kan äta så gott med LCHF, det vet vi nog alla redan och här tänkte jag dela med mig av några recept från det jag åt förra veckan. Jag försöker alltid laga tillräckligt så att det räcker både till middag och lunch dagen därpå. Alla dessa recept nedan fungerar jättebra i min familj.
 
Enkelt och gott om inte tiden räcker till i bland; varmrökt Lax med Avokado och blandade grönsaker som jag hade hemma, och en rejäl klick Aioli. Jag brukar göra hemmagjord majonnäs och pressar sedan ner vitlök så blir det en god aioli.
 
 
Blir det rester över av laxen så blandar jag den tillsammans med hackat ägg, rödlök, citron, dill och majonnäs så blir det en jättegod laxröra att äta till frukost.
 
 
Mycket grönsaker ska det vara till varje måltid och gärna många olika, här har jag stekt torskrygg med gräddstuvad spenat till och har sedan både färsk spenat, ruccola, blomkål och broccoli till.
Vispa ett ägg och pensla rikligt över torskryggen och vänd ner torskryggen i mandelmjöl så det täcker alla sidor.
Stek försiktigt på svag värme i smör så håller sig paneringen fin.  
 
 
Falukorv med hög kötthalt över 70 % tillsammans med stekt ägg och blomkålsmos, så enkelt och gott. Det finns massor av recept på hur man tillagar blomkålsmos och den varianten jag gjort här är så enkel att göra.
 
Lägg ner den frysta blomkålen i en kastrull (jag använde denna gång fryst), klicka i ca. 25 g smör och 1/4 dl grädde, låt sjuda på svag värme. Blomkålen kommer vätska av sig lite så häll därför inte i för mycket grädde från början. När blomkålen känns mjuk använder jag stavmixern tills det blir en bra konsistens, smaka av med salt/peppar. 
 
 
Mina barns favorit; köttbullar i gräddsås och blomkålsmos. Jag brukar finhacka en gul lök och blandar sedan i ett ägg, 1/2 dl grädde, kalvfond, lite senap och tomatpure, lite chilipulver och salt/peppar. Rör i hop allt tillsammans med nötfärsen. Rulla till den storleken du vill ha på köttbullarna och stek i smör.
 
I en köttbullssmet tycker jag att man kan blanda ner de kryddor man har hemma, en köttbullesmet kan man förändra i det oändliga. Jag kommer i håg när det var populärt med att ha julmust i köttbullarna, kommer ni i håg det? I dag skulle det liksom aldrig hända, haha :)
 
Sedan gjorde jag en gräddsås av skyn, jag blandade ner 100 g Crème Bonjour vitlök, 1 dl grädde och lite crème fraiche. Lät det sjuda och tillsätt några droppar soja för färgens skull, smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.
 
Med kokt broccoli till och själva blomkålsmoset blir detta en näringsrik måltid. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Tussilago:

Sen är det, det där med portionsstorlekar. Räknade dina köttbullar i stekpannan. På en del ställen om man tar köttbullar så har dom 20 stycken i en portion. Eller 15...
Inte underligt att man överäter då.. som ska räcka till en hel familj.

Svar: Hej! Det är lätt att överäta protein, att veta hur mycket som är rätt för just dig.
halvalindha