Vår beroendehjärna

Jag har alltid hävdat att jag inte är sockerberoende(kolhydrater), jag har aldrig varit någon som gillar efterätter och därför har jag i min enfald alltid sagt att "tur jag inte har den lasten också". Men ju mer jag lär mig och sedan jag börjat mina utbildningar så har jag insett att jag är även kolhydratberoende. Men jag går loss på bröd, pasta, mjöl, ris och potatis och det är ju riktiga kolhydratbomber!!!!!
 
Vi har ju vårat belöningscenter i hjärnan, det är det som får oss att må bra. Men belöningscentret kan också stimuleras av droger och precis som med droger så ger socker/kolhydrater en kortvarig lycka. Därefter måste vi fylla på med mer för att uppleva kicken igen. Jag tror vi alla känner igen oss i att man tänker "jag ska bara ta EN smörgås/godisbit" och genast kickar suget i gång. Och sedan får man dåligt samvete som gör att man tar en bit till för att döva känslan, och så är allt i gång och tankar som "nu har jag förstört allt lika bra jag äter mera".
 
Och så hetsäter man kanske hela kvällen och tänker "jag börjar i morgon igen". Men tänk om du kan stoppa dig själv, stoppa impulsen att fortsätta äta och låta det vara ok att du tog en smörgås. Det var gott men jag stannar vid det, inte lätt jag vet, men det går att  lära sig att hantera dessa känslor.
 
Vårat belöningscenter använder sig av flera signalsubstanser, exempel på det är kroppens endorfiner. Endorfiner kan man säga är kroppens eget morfin. Det är smärtstillande både när det gäller fysisk värk eller själslig smärta. Att man använder kolhydrater som t.ex. smörgåsen, godiset, socker och pasta är typiska smärtstillande och ångestdämpande medel som tyvärr fungerar kortsiktigt.
 
Vi måste lära oss hur vår kropp fungerar för att det ska bli en hållbar viktminskning, all min kunskap i dag hade jag inte när jag började för fem år sedan år 2012. För mig var LCHF ännu en ny diet som skulle göra mig smal och sedan skulle jag återgå till mitt gamla när jag hade blivit smal. Ack så fel jag hade! Detta är en livsstil som jag för varje dag lär mig mer om, och som gör att jag i dag känner en sådan trygghet med att jag vågar säga att jag kommer aldrig väga 140 kg mer igen!! 
 
Vissa kan ta fem godisbitar ur skålen och vara nöjda och sen sluta, andra tömmer hela skålen ångrar sig och dagen är förstörd. Vi får inte blunda för beroendet, det är precis som att en alkoholist inte kan ta ett glas vin.
 
En liten parantes: om du ger en alkoholist en alkoholfri drink men den smakar precis som om det vore alkohol i, kommer han trilla dit? Jag äter inte bröd fast det är bakat på bästa LCHF-sätt, för jag vet att då trillar jag dit och överäter, så jag gör valet att avstå substitut.
 
Jag håller på och utbildar mig till viktminskningsterapeut nu och kommer i samband med det behöva "test klienter", där vi tillsammans kommer att arbeta i grupp under 9 veckor max fem deltagare. Mer info om detta kommer på bloggen så håll utkik!
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Hej, jag vill jättegärna vara med som testperson ❤ bara att höra av sig på neolas@live.se ❤

#2 - - Ulla Hedström:

Hej 🌺
Jag är 58 år haft diabetes sedan 93 , jag väger 97 kg. Jag tänker precis så där som du berättar om och jobbar inom äldrevården och det finns godis och kakor överallt så det doftar gott vart man än går. Jag kämpar och kämpar men blir förtvivlad mellan varven. Jag är gärna din test person.
Hälsningar Ulla Hedström ❤️

#3 - - Lena%20:

Som jag känner igen mig! Tack för att du delar med dig! Så Spännande! Är själv utredd med sockerberoende & skulle absolut vilja vara med som testklient. Kämpar på med olika sjukdomar & försöker bli bättre bla med lchf som verktyg, men får inte riktigt till det med matplanen bara utan behöver mer struktur & viktminskningstänk. Efter återfall försöker jag avgifta suget igen. Behöver gå ned i vikt så jag kan röra mig lättare. 46år, 162 cm 112kg

#4 - - Kerstin Påve:

Hej Linda?
Tror på dig och önskar dig lycka till i utbildningen.
Här finns oxå frivilliga som testperson.
Mvh Kerstin Påve

#5 - - Pia:

Skulle oxå gärna va testklient, jar testat mycket men lyckas inte gå ner i vikt. Har även testat lchf men resultatet med vikten uteblev och istället fick jag magproblem eftersom magen inte tålde den feta maten. Så nåt gör jag juh uppenbarligen fel, vet bara inte vad...

#6 - - Kari:

Vill väldigt gärna bli en testperson. Har ätit sockerfritt i 4,5 år MEN har insett att jag drogar på mat. Klarar inte av det sista, det som ska göra att även jag går ner i vikt. Tycker inte att det är några problem med substitut, typ lchf-bröd eller sötersättning utan problemet är mer vanlig mat inkl mejerier....

#7 - - monica:

Drack du Coca Cola och åt godis!?? För mig har allt med socker varit bäst av allt. All annan mat äcklig. Värst kokta grönsaker, potatis, mjölk. Hoppas du skriver om testpersonerna och vad de gör/kommer fram till. Jag skulle gärna anmäla mig, om du vill ha en åldring med. Har i flera år gnagt om att gå ner till 75 kg. Men vet att det går, om jag låter bli frukt. Började igår med att dela på äpplena och ta ett halvt om dagen.7 kg ner borde gå .Lycka till med alla.

#8 - - Tussilago:

En sak jag tänkt på. Visst man kan gå ner mycket i vikt med lchf, och onekligen så blir man snygg på utsidan.
Men du skriver inget om suget är kvar, känns det inte jobbigt ibland att avstå från olika maträtter. Måste man kämpa sen med mot suget, eller försvinner sånna känslor efteråt. Får man ett annat tänk,

#9 - - Susanne:

Här har du ännu en frivillig testperson!

#10 - - Rosalie :

Jag skulle hemskt gärna vilja vara en av era test personer.

#11 - - Andrea:

Anmäler mig också som testperson. Jag är 27 år och har just insett att jag behöver hjälp med mitt beroende. Jag kontrar mitt beroende och hetsätande med att träna varje dag så jag är inte direkt överviktig, bara 5 kg från min önskade vikt. Men har alla andra typiska problem och det tar ohållbart och förödande mycket av min tid och energi. Hör gärna av dig! Bor i Sthlm.

#12 - - Therese :

Är också intresserad! Bor i Östersunds trakten så det är ju smidigt och bra! :D äter lchf sen 5 månader tillbaka. Men har ett sockerberoende som jag ständigt kämpar med! 21år!