Acceptans

Månadsskiftet mars/april 2012 började min resa mot ett nytt friskare liv. Jag som jojo-bantat sedan 14 års ålder har prövat de flesta olika bantnings knep i hopp om att äntligen lyckas bli smal. Som jag skrivit förut har jag många gånger gått ner mycket i vikt, och där tror jag många känner igen sig. Att lyckas gå ner i vikt det kan vi alla, vi behöver bara leva på vatten och bröd, eller äta bara ägg. I bland lyckades man stå ut och gick ner bra i vikt, i bland gav man upp redan efter några dagar, och vissa gånger tar man sig inte ens till eftermiddagskaffet. Det svåra är ändå att hålla vikten.
  
Alla mina olika bantningsförsök gjorde mig hela tiden tjockare, jag gick upp mer i vikt än vad startvikten var i början. Vem orkar leva ständigt hungrig, sugen och tänka; så fort jag gått ner i vikt blir jag smal och lycklig? Men i stället så håller det inte länge och så vräker jag mig allt, uppdämda behov av mat som jag drömt om att jag får äta när jag blir smal, och så tappar man kontrollen. 
 
 
Att inte få plats i flygplansstolen 2012 gjorde att jag där och då insåg att detta är inte hållbart; 40 år gammal och 140 kg tung!!!!
Trött på alla olika dieter bestämde jag mig för att äta enligt kostcirkeln och för att göra en lång historia kort så halkade jag in på LCHF, som blev min räddning. Chockad över att kunna äta gott, känna sig nöjd, gjorde mig rädd: inte får man väl må bra och känna sig mätt när man ska gå ner i vikt?
Det tog 18 månader för mig att gå ner 70 kg i vikt, helt galet, men jag mådde så bra och satte upp små delmål hela tiden som gjorde att jag kände mig så motiverad.
 
Den här bilden på mig när jag åker skidor i fjällen är tagen 2014 där jag väger 70 kg, bilden bredvid är en 140 kg tung Lindha som inte har så mycket energi i fjällen. 
 
 
 
Livet går upp och ner för alla, oförutsedda händelser som man inte kan påverka eller vet hur man reagerar på som för mig det sista året nu gjort att jag gått upp i vikt. Mycket kan man bestämma över, men att kroppen kör sitt eget race för att skydda dig, det kan man inte bestämma över. Stress, hormoner, ja då spelar det ingen roll hur mycket rätt du gör, kroppen kommer inte svara med viktminskning.
 
Jag har kämpat och tränat och ätit som jag ska, jag har inte gett upp. Hade det här varit förut då hade jag gått upp alla min kilon igen och lite till. Självklart började jag få skamkänslor att nu duger inte jag, men i stället försöker jag fokusera på att må bra och inte låta mig stressas över dessa kilon. Acceptera nuläget, träna för att du mår bra så att kroppen åter kommer tillbaka till harmoni och balans.
Att gömma sig igen är en lockande tanke, men i dag är jag starkare och jag vet att jag gjort rätt, så tålamod och att acceptera situationen är det bästa.
 
Samma bild igen, ja nästan. Ena bilden från 2014 och den andra nytagen, samma kläder men en viktskillnad på 13 kg. Jag känner mig stolt som i snart 5 år med LCHF ändå känner att jag äntligen har kommit ifrån att jojo-banta. Detta är en livsstil som gör att jag mår så bra och slipper känna oron; att snart är jag tjock igen. 
 
 
Nedan nytaget foto
 
 
 
Hoppas ni känner att det går att göra en förändring och att det är mänskligt att misslyckas, man får inte vara rädd för bakslag, det är de som gör oss starkare. Svarta kläder var oftast min melodi förut och alltid redo med min favoritläsk i jackfickan, i dag 5 år äldre känner jag mig piggare än vad jag gjorde förut.
 
 
Mitt favorit citat;
"Ingenting är omöjligt, men det omöjliga tar bara lite längre tid"
 
 
Nu kommer jag till Sundsvall för att föreläsa den 25/4-17 kl.18:00 - ca19:30
Plats; Kulturmagasinet, Packhusgatan 4, 852 34 Sundsvall.
Pris: 250 kr per person
Anmälan är bindande.
 
För anmälan mejla till; lindha.vikstrom@jamtland.st skriv i ämnesraden Sundsvall
 
Jag kommer berätta om min livsstilsförändring, hur jag gjorde för att lyckas. Jag hade inte i min vildaste fantasi målet att gå ner 70 kg utan mitt mål var att komma ner till tvåsiffrigt, typ 99 kg. Men under resans gång hände mycket som gjorde att det omöjliga blev möjligt.
Hur går det att hantera och bibehålla vikten? Vi kommer även att prata om stress som är så vanligt i dag, hur påverkar det kroppen? 
Välkomna.
 
#1 - - Nathalie:

Det är verkligen det du skriver om som är så FANTASTISKT med LCHF, att man faktiskt äter MAT. Det är så himla hållbart i längden och man slipper svälta sig och att det sen ger så många andra hälsofördelar är ännu mer toppen! Önskar dock att just hälsofördelarna kunde lyftas fram mer i media i stället för att enbart trycka på viktnedgång. Tyvär ger den sortens rubriker en liten tagg hos många och LCHF blir anklagad för att vara en bantningsdiet trots att fördelarna är så många.
Kram

#2 - - monica:

Man mår klart bättre i både huvud/hjärnan av lågkolhydratskost. Min dotter med brödätande och oro, blodsockersvängningar, känner sig lugnare och magen med alla orosdiarreer bättre. Hon väger 60 kg , så viktnedgång är inte önskvärd. Själv har jag svårt att hålla mig ifrån svenska äpplen och morötter. Det blir 2+2 om dagen. Köper jag nötter , så tar de slut på en gång. Jag är nu så gammal att jag kan kallas"pigg för åldern". Blodtryck-socker-fetter ua. Dagliga långpromenader med älskade hundar.Snöfri men isig vinter. Fjällvärlden härlig!!

#3 - - Cecilia:

Tror du att LCHF fungerar för alla som vill gå ned i vikt trots att vi har olika typer av blodgrupper?

Själv har jag inte problem med övervikt, men jag äter LCHF för att bli piggare och gladare.

Lite nyfiken fråga bara ;)