Gäst inlägg

Gästinlägg på HalvaLindha

Hej – jag är på riktigt Happy Charlotte och säger tusen tack för att jag får chansen här att berätta hur kosten, och omläggning av denna, i grunden har förändrat mitt liv. Förhoppningsvis kan detta även inspirera andra att hitta SIN väg.

Jag är en kvinna i min bästa ålder som bor i Linköping med mitt livs kärlek och våra 3 barn. Därifrån driver jag mitt, sedan våren 2016, nystartade företag HappyCharlotte. Tanken med HappyCharlotte är att främja hälsan genom matlagningskurser, föreläsningar och kostrådgivning/hälsosamtal.

Jag är inbiten matnörd och älskar att leka i köket med stor fokus på artegen kost (Lågkolhydrat och med mycket grönsaker)  – och sockret och stärkelsen är numera bannlyst där.

Hur jag hamnade där – Jo det ska jag berätta.

Uppväxt i Danmark på 70- och 80-talet har jag som barn varit del av den enorma bröd-och-potatis kultur som härskade på den tiden. Jag hade tur att det inte hade någon större negativ påverkan på vikten, men däremot diagnostiserades jag i tonåren med slaskdiagnosen IBS (Irritated Bowel Syndrome) vilket på svenska kan beskrivas som känslig mage/tarm. Denna diagnos gavs baserat på symptombeskrivning och det faktum att undersökning inte visade på varken Crohns, Ulcerös kolit eller glutenintolerans

Symptomen behöver vi inte komma närmare in på (som skydd för känsliga själar) men jag kan kort säga att toalettbesök inte var roliga och magen var nästan konstant uppsvälld och väldig gasig/illaluktande. Så mycket att det till tider hämmade mig i mitt sociala liv.

Magproblemen hade jag haft helt från barnsben och det fortsatte upp till förbi 40. Under dessa år testade jag med uteslutande av väldigt många olika typer av livsmedel. Mejeri, gluten, kål, lök, fett, fodmap….you name it.  Vissa saker kanske lindrade temporärt men inget gjorde magen bra på längre sikt. Sjukvården erbjöd ingen hjälp eftersom IBS ansågs vara en diagnos man ganska enkelt behöver lära sig att leva med.

Vändningen kom i november 2008 (då 41 år gammal) då jag på nätet läste en notis om att uteslutande av stärkelse kanske kunde ha en bra effekt på IBS. Det var en livsmedelsgrupp jag inte hade testat att utesluta förut. Så jag bestämde att börja 1:a december 2008 och ge det fram tills jul, att notera om det gjorde någon skillnad…….Och där satt den!!!

På bara 3 dagar blev magen lugn, gasarna försvann och jag kunde börja gå på toa med normal frekvens- och innehåll. Vilken fantastisk känsla – och den har jag än idag såhär snart 10 år senare (så länge jag sköter mig). Magen går som en klocka och det går att vistas i samma rum som mig även längre stunder, utan doftande inslag J

Så vad gjorde jag ?

I första hand plockade jag självmant bort spannmål, pasta, ris och rotfrukter som t.ex potatis och jordärtskockar. Eftersom jag tidigare testat glutenfritt hade bröd och pasta tidigare varit bortplockad, men det hade inte hjälpt, då jag då bara fyllde på med mer rotfrukter och ris på den tiden. Nu när allt stärkelserikt plockades bort klarnade bilden tydligt.

Då denna typ av livsmedel fram till dess hade varit en stor del av innehållet på min tallrik fick jag tänka till kring vad som skulle läggas på i stället, för att jag skulle bli mätt. LCHF hade jag inte läst om än, så det blev lite egna tanker och resonemang som fick ligga till grund där. För mättnad hade jag i alla fall kommit fram till jag nog skulle lägga på mer fett, så ut åkte lightprodukter och margarin och i stället gjorde jag fina feta gräddsåsar, aioli och kryddsmör och åt fullfeta mejeriprodukter som tillbehör och till frukost.

Med den kosthållningen åkte några kilon snabbt bort på vågen också J även fast det inte var något mål i sig och inte hade fokus.

Under våren 2009 började de tappade kilona dock smyga sig på igen och jag fick fundera lite på vad som kunde ge denna effekt. Jag insåg att fett och socker inte var någon bra kombo - och eftersom frukt och godis (vinegum och lakrits var favoriter) var något jag fortfarande åt – så testade jag även att kasta ut detta.

Med det stabiliserades även vikten och jag hade hittat min nya kosthållning för livet – vilket visade sig vara vad vi kallar LCHF.

Jag äter idag protein i normala mängder (dvs ungefär 1 g per kilo kroppsvikt). Som fett därtill blir det fullfeta mejeriprodukter och det naturliga fettet på proteinkällorna. Och så äter jag mycket mer grönsaker än jag någonsin gjort tidigare i mitt liv. Där tallriken tidigare fylldes till stor del av bröd/pasta/ris och potatis, ligger det nu olika sorters kål, bladgrönsaker och massor annat i grönsaksvägen - både kokt, stekt, råa och som olika röror – och jag tål dem alla så länge de växt ovanjord. Lök och andra rotfrukter måste jag fortfarande vara lite restriktiv med, men behöver inte utesluta helt så länge jag annars sköter mig.

Jag var under 2009 helt euforisk och berättade för ALLA vad jag varit med om – tror nog jag var ganska jobbig då! Min svägerska som arbetar på livsmedelsverket uttalade då till min svärmor och man att hon var uppriktigt bekymrad för mitt sätt att äta på. Att detta aldrig kunde gå bra i längden – vilket jag anser motbevisat idag, då jag mår hur bra som helst.

Jag kunde dock inte låta bli att vara lite förbannad också – att jag levt så länge med IBS som handikappande diagnos utan att någon under alla år kunde ge mig rätt hjälp.

Därför började jag redan tillbaka till 2009 fundera mer kring livsstil och hälsa allmänt – jag stannade upp och tänkte om - och har nyligen aktivt avslutat en 26årig karriär inom IT/telekom branschen. Baserad på min snart 10åriga resa och självstudier inom kost och hälsa har jag denna höst skolad om mig så jag nu har officiella papper på att vara Kostrådgivare och Livsstilskonsult. Jag jobbar nu i stället full tid för att hjälpa folk på riktigt (i motsats till mitt tidigare jobb inom IT/Telekom) och göra en positiv skillnad så vi alla kan må lite bättre.

Bloggande började jag med i våras utan några större kunskaper. Startade lite lätt på FB och flyttade över på wordpress med egen hemsida med blogg och webbshop i oktober 2016. Där skriver jag massor om mat och funderingar krig dagens livsstil, vad den faktisk gör med oss, samt vad vi kan göra för att hitta till en hållbar livsstil både när det gäller kost, sömn, rörelse och stress oavsett om man har vikt-, mag/tarm- eller sockerproblematik att tampas med.

Baserad på mina kunskaper och erfarenheter anordnar jag föreläsningar och matlagningskurser, allt med bas i individbaserad artegen kost och livsstil. Dessutom erbjuder jag kostrådgivning/hälsosamtal, bokningsbart via bokadirekt, och tillgängligt både lokalt i linköping såväl som via telefon/skype.

Tillsammans med min samarbetspartner Frida Sandin (beroendeterapeut utbildat hos Bitten Jonsson) anordnar vi gemensamt lås-in-mig-helger för sockeravgiftning, som en bra start på ett nytt och sockerfritt liv. Dessa har visat sig väldigt uppmärksammade och alla tillfällen vi startar blir snabbt fullbokade. Kursen innehåller en unik kombination av kunskap kring sockrets påverkan på kroppen och hjärnan, biokemisk reparation, matlagningskurs samt coachning och individuell matplan, så deltagarna står väl rustade med bra insikt och verktyg för att handskas med sitt beroende och kliva ut i ett drogfritt liv.

Min ”hälsoresa” har verkligen varit en ögonöppnare för mig och fått mig att förstå att det finns så mycket kunskap som inte förmedlas – både inom livsmedels- såväl som läkemedelsbranschen och att vi måste ta ansvar för vår egen hälsa och välmående och sluta lyssna så mycket på auktoriteterna, som går på vinstmaximering och symptombehandling utan omsorg för individen. Så det arbetar jag numera för att sprida och dela med mig av.

Kolla gärna in på www.HappyCharlotte.com för blogginlägg, matinspiration och planerade aktiviteter och följ mig även på FB som HappyCharlotteLCHF såväl som på Instagram som HappyCharlotteMat.  Och om du håller med mig i det jag skriver så var snäll att dela så mycket du orkar så kunskapen sprids.

Tack för ordet – hoppas vi ses någonstans i vårt avlånga land!              

 

                       

 
 
 
 
 
 
#1 - - Elin:

Kul att se att du bloggar igen!

#2 - - Tapet:

Bra inlägg!

#3 - - monica:

Jag "fann" LCHF och dr Dahlqvist i en bilaga till Hemmets Journal år 2008. Hj är nog för övrigt bland de sockerstinnaste tidningar man kan finna! Jag är förvånad att du fortsatte äta godis ihop med hälsosam mat!! Godis är för mig Karius och Baktus, hål i tänderna! Det fick folk förr i tiden, nu blir de överviktiga i stället. Allt socker har varit bannlyst i vårt hem Barnen , födda på -70 talet, har fortfarande felfria tänder. Antar jag beror på fluor(gift) och plastlackning. Jag har i hela mitt liv levt på hembakat sockerfritt bröd och äpplen. Och hade precis den mage du beskriver, diarrer och gaser. Jag jobbade bl a natt, då blev det bröd dygnet om. Mellan två avdelningar fanns en hisshall, där kunde jag släppa ut gaser. ... Med LCHF är magen bra, diarreer borta. Men, att avstå från svenska äpplen går bara inte. Försöker hålla mig till ett om dagen på eftermiddagen, för att slippa blodsockerfall och sug. Skulle vilja gå ner 5-6 kg, men det är svårt, då jag också äter en hel del ost. Roligt läsa andras bloggar. Jag börjar alltid dagen med att läsa några.

#4 - - Hanna Karlsson:

Intressant att läsa om din resa, Charlotte. Jag bor inte särskilt långt från Linköping. :-)