LCHF Lasange

Jag har ju varit hemma i början på den här veckan med sjuka barn vilket gjort att helt plötsligt så har man lite mer tid till att hinna andra saker på vardagen, jag menar under tiden som barnen vilar kan man passa på att göra annat.
 
Att laga mat har alltid varit en stor del av mitt liv, ja mat överhuvudtaget är viktigt för mig. Och att göra lasagne på en vardag är väl att ta i, men nu den här veckan blev det av och det är ju så gott. Att få till en lasange utan vetemjölspastaplattor m.m. går faktiskt, den här lasagnen som jag gör är vansinnigt god även om det är många moment i att göra den, men den som väntar på något gott! 
 
Jag börjar med att göra lasagneplattorna, ett gammalt recept som jag hittade från tidningen "Allt om lchf". Jag har provat göra många varianter av pastaplattor men detta är klart bäst. Endast tre bra ingredienser behövs:
 
Recept; 
4 ägg
125 g Philadelphiaost
1/2 dl fiberhusk
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggen pösigt. Blanda i Philadelphiaosten, fiberhusket och salt och vispa så att det blir en slät smet. Låt stå fem minuter och vispa sedan en gång till.
 
Fördela ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat(viktigt) bakplåtspapper. Kavla försiktigt ut smeten så att den blir så tunn som möjligt och dra sedan försiktigt av det inoljade övre bakplåtspapperet. Rekommenderar att ni är två som hjälps åt, jag höll i bakplåtspapperet och min man kavlade försiktigt.
 
Grädda mitt i ugnen, 150 grader i ca 10 minuter, skär i lagom stora plattor.
 
Medans lasagneplattorna vilar förbereder jag köttfärssåsen så kan den sedan få puttra i hop sig några minuter, Sedan gör jag en tomatsås och ostsås, så är alla del moment klara för att sedan kunna lägga i hop lasagnen.
 
 
Recept tomatsås;
Ca 4-5 färska tomater
1 dl soltorkade tomater
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
Salt/peppar
Mixa allt till en slät tomatsås 
Recept ostsås;
2dl crème fraiche
1 dl grädde
2-3 dl valfri riven ost
Smaka av med salt/peppar
Värm allt i en kastrull och låt osten smälta 
 
Smörj en ugnsform med smör och lägg en del av ostsåsen i botten, sedan brer du ut köttfärssås över vitsåsen. Lägg ett lager lasagneplattor över och gärna skivad zucchini sedan fortsätter du varva köttfärs, tomatsås, vitsås, plattor och avslutar med lasagneplattorna och det sista av ostsåsen. 
Lägg gärna lite riven ost över allt sist. Det blir en god knaprig yta.
 
In i mitten av ugnen i 200 grader ca 45 minuter och tills lasagnen fått fin färg. Låt den gärna få stå och vila innan servering, så blir bitarna finare att skära upp. Servera gärna en grönsakssallad till, och riven parmesan över.
Perfekt mat att ta med sig till fjällen, bara att värma och oftast blir lasagne godare dagen efter :)
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Cecilia:

Det receptet ska jag testa. ;)