Sunt förnuft med LCHF

Jag är så glad att när jag halkade in på LCHF som jag aldrig hade hört talas om 2012 så var det inte lika
"brokigt" som det är nu kan jag tycka. Det har blivit så "ätstört" tycker jag, man måste nästan vara kemilärare eller läkare och förstå sig på hela kroppen nu. Skriver man i någon av alla LCHF grupper som finns på FB att man äter vanlig senap eller har 1 tsk. Kalles kaviar till sina två kokta ägg till frukost så får man otrevliga kommentarer tillbaka. Jag la ut ett jättegott recept på lax och blev ifrågasatt om vilken sorts lax jag använt utifrån miljöhänsyn?
 
Alla äter i dag LCHF på sitt sätt, finns det nåt som är rätt sätt? Vissa äter mejerifritt, fastefönster, strikt eller liberalt, vissa väger maten och räknar maten/kalorierna i olika appar.
 
För mig som vägde 140 kg och alla dessa mediciner som jag åt bl.a. mot högt blodtryck, ni kan läsa det inlägget här för mig har min viktminskning på minus 70 kg gett mig sådana hälsofördelar att jag i dag inte behöver äta någon medicin, och väljer jag då att ha Kalles kaviar till mina kokta ägg till frukost så tror jag att det är troligare att jag överlever det än att väga 140 kg!!! Vilket är bäst?
 

Jag  tycker jag att det börjar gå lite till överdrift i vissa avseenden och sunt förnuft tycker jag är mer hållbart i längden. Jag tror att börjar man att hårddra allt till sin spets så finns det risk för att du/man inte orkar göra en livsstilsförändring som ska bli hållbar.
 
Det var en person som skrev till mig på bloggen för något år sedan och jag kan fortfarande inte glömma det, och speciellt inte med tanke på att jag märker sådana inlägg även i grupper på FB, personen skrev till mig att när hon skulle gå in och läsa på min blogg så möttes denne av reklam på godis i bland. Hen blev så frestad av det och självklart gillar inte jag den sortens reklam på min blogg, men jag tjänar inga pengar på min blogg och kan inte styra över reklamen som kommer tyvärr. Men någonstans måste man väl ändå ta eget ansvar för sina handlingar och inte skylla på allt och andra, jag menar går man ut på stan så möts man ju av förföriska dofter överallt och massor av frestande reklam och vem hatar inte att gå förbi pressbyrån med deras nybakta ljuvliga kanelbulle-lukt. Men där och då gör du ditt val precis som vi alla måste göra oavsett vilket beroende vi har, hur frestande är det inte för någon som är alkoholberoende att gå förbi bolaget? 
 
 
Det är inte lätt att gå ner i vikt, även om det är så många fördelar med LCHF och då inte bara för viktminskningens skull, men det är bara du som kan göra rätt val och ta rätt beslut för varje dag som går och jag vet att det går att lyckas även om man hamnar i diket emellanåt. Att lyckas få en bättre hälsa sitter inte i magen, den starkaste muskeln som avgör om du kommer att lyckas, den sitter i huvudet på dig och det är viljan att göra en förändring.  
 
#1 - - Annika:

Bra skrivet!👍🏻

#2 - - Bia:

Så bra skrivet! Jag håller med i allt!
Har gått med (och ur) flera LCHF-grupper.
När man frågar om något får man en massa pekpinnar.
Alltid är det något E-nummer eller någon konserveringsingrediens man missat.

Skriver man ordet sött blir man utkastad, för då frestar man medlemmarna till att äta socker.
Jag tänker som du....åker man dit på att läsa om sötsaker eller se bilder på det - ja då är man inte motiverad att förändra sitt matbeteende.

Upplyftande att läsa om dina tankar.
Ibland känner jag mig ensam och oduglig när jag gör något åt mitt felaktiga ätande.

#3 - - Majsan:

Bra skrivet! Man måste verkligen få hitta sitt eget sätt att ta sig fram på sin väg och så länge det fungerar för den enskilda, ja, då är det ju det viktigaste! Pekpinnar och moralpredikan hjälper inte.

Visst är det tråkigt när folk inte kan ta ansvar för sina handlingar när de ser reklam för något de faller för. Det finns fanatiker och det finns de som har en balanserad syn på t.ex vikt och viktnedgång.

Jag vill passa på att gratulera Dig till Din viktminskning!

Tack för upplyftande läsning!

#4 - - nippertippan:

Klokt skrivet som vanligt. Gillar ditt sunda förnuft!.

#5 - - Paula:

Jag bara instämmer för allt vad du har skrivit om dessa hårklyvare ; ) Kan bara beklaga för deras skull, att göra allt så svårt. Ha det så bra <3 Kramisar/Paula

#6 - - Gittan :

Tack,klok som vanligt🙏

#7 - - Mia :

Åh så mycket jag känner igen i det du skriver. Har nu lämnat olika grupper på fb för alla pekpinnar å synpunkter om mina val och mitt liv med lchf. Ett eget beslut och ett eget val med min kost och som just jag mår bra av som ingen annan vet något om. Det finns en överdrift hos folk som de gärna vill lägga fram och sånt gör mig bara trött. Tack för inlägget men håller mig till instagram där flödet för mig är av en helt annan karaktär 💕👍🏻

#8 - - Sommakoa:

Tack! Ja, man måste nästan gå under jorden ibland känns det som. Får jag fresta med Svennes kaviar? Den är faktiskt godare än Kalles. (Jag har provat Kalles ibland på hotell och är inte imponerad.) Smaklökarna ändras ju efter en tid på LCHF. <3

#9 - - Linnea:

så bra skrivet! :)

#10 - - Tussilago:

Ja! så är det, översitteri med pekpinne nissar gör som kråkan, slinter ner i diket. Man måste få leva också, smaken är olika så man väljer själv vad som passar.
Börja jaga allt gör en bara less. Huvudsaken huvudspåret är bra. Du är så klok och bra....!!

#11 - - Millan:

Hej Lindha! Kan inte annat än hålla med dig, jag har följt Lchftrenden i flera år och det som var så enkelt har nu blivit så svårt, det jag gillar så mycket med dig är att du har haft en regel med maten och det är 5g kolhydrater/ 100g , inga konstigheter, ingen ketosjakt med mätare eller stickor, inga pekpinnar gällande att det ska stå eko på allt man köper. Du står med fötterna på jorden och jag känner mig trygg när jag läser din blogg, kul att du har börjat blogga mer aktivt igen och du är en fantastisk förebild som har visat att det fungerar med de enklaste riktlinjerna inom Lchf och givetvis en stark vilja😀kram

#12 - - Millan:

Hej Lindha! Kan inte annat än hålla med dig, jag har följt Lchf i flera år och det som var så enkelt har nu blivit så svårt, det jag gillar så mycket med dig är att du har haft en regel med maten och det är 5g kolhydrater/ 100g , inga konstigheter, ingen ketosjakt med mätare eller stickor, inga pekpinnar gällande att det ska stå eko på allt man köper. Du står med fötterna på jorden och jag känner mig trygg när jag läser din blogg, kul att du har börjat blogga mer aktivt igen och du är en fantastisk förebild som har visat att det fungerar med de enklaste riktlinjerna inom Lchf och givetvis en stark vilja😀kram

#13 - - monica:

Håller med Millan och de andra. Har inte som sport att klaga och finna fel, det gör en bara deppig. Men alla LCHF recept med onödiga ingredienser kan jag tycka blir för mycket. T ex sötpotatis, som innehåller mer kolhydrater än vanlig potatis. Mandelmjöl, sockerersättning som honung, agavesirap. Skaldemans enkla recept är bra. Så bra att det finns bilder av dig som överviktig. Många vill inte vara med på bild. Och kläder du sparat. Roligt att du skriver igen. Jag undrar ofta hur det går/gick för den unga tjejen med litet barn, som vi fick följa för 2-3 år sedan!??

#14 - - Nette:

Hej,
Kan bara hålla med. Jag undviker att kommentera i ex fb-grupper pga alla utskällningar man kan få. Blir helt knäpp. Vid ett tillfälle var det en person, helt ny med lchf, som ställde en enkel fråga och blev påhoppad direkt om att ditt och datt minsann inte var lchf och i den här gruppen fick man inte trigga med sådana saker. Minns inte vad hen frågade om, kanske danskt rågbröd eller om det var frukt, men herregud, man måste ju få fråga! Är man så känslig att man inte klarar av att läsa ordet frukt utan att gå helt banans kanske man ska undvika fb-grupperna själv istället för att ta ut sin ångest på en stackars nybörjare.
Jag själv försöker tänka enkelt, lär mig en del bra tips av Anna H och handflatemodellen. Gillar dessutom att gå in och läsa din blogg, eftersom du, precis som jag och många andra, är en helt vanlig arbetande person med familj och ett liv runtom och som inte heller krånglar till det i onödan utan håller det basic. Kul att du bloggar igen. Jag har saknat dina inlägg.

#15 - - Effie:

Det här ämnet har dykt upp på flera blogger nyligen. Jag har på alla ställen tyckt: Det är viktigt att ha en tydlig definition av LCHF, för att underlätta för nybörjare. Det är lika viktigt att förstå att när man väl förstått grundtanken, kan man börja testa vad som passer en själv. Och att förstå att 5%-regeln är en oerhört trubbig tumregel, som måste användas med förnuft. Att ta en liten klick Kalles kaviar på äggen blir ju Inga mängder kolhydrater - men risken finns att man triggas av det; det är väldigt sött. Var och en får ansvara för sig själv, men det är bra att känna till riskerna. (själv tycker jag Kalles kaviar smakar så vidrigt att jag inte förstår att någon kan äta det, men smaken är olika). Man måste förstå att bara för att jag kan äta xxx betyder det inte att det funkar för dig.
Men är detta nytt? Tycker det har varit såhär så länge jag har ätit LCHF

#16 - - Kajsa:

Herregud. Vilket folk det finns. Men Sverige är ju de lättkränktas land och man ska inte ta något eget ansvar, allt är alla andras fel. Du har kloka värderingar och svar så jag hoppas du inte lägger något värde i dumma kommentarer.

#17 - - Anonym:

Jag är inte alls inne på lchf-grupper, men jag kan säga att jag känner igen dessa pekpinnar från alla facebook i grupper jag är med i. Alla dessa viktigpettrar som bara måste anmärka på olika inlägg, antagligen för att visa hur duktiga o pålästa de är. 99% av fallen helt i onödan. Suck vad tröttsamma de är.

#18 - - Hanna Karlsson:

Mycket bra inlägg! Jag tycker det enklaste och bästa vore om alla kan hitta det sätt som passar sig själv bäst och inte lägga en massa värderingar i hur andra väljer att göra. Det som funkar på mig kanske inte fungerar på dig och tvärtom. Alla är vi olika.

#19 - - Johanna:

Det som är rätt sätt är det som fungerar för var och en. Mycket bra och viktigt inlägg! Tack för att du lyfter upp detta. Håller verkligen med. Är glad att det inte fanns alla dessa regler, pekpinnar och trender inom LCHF-kosten när jag började (också runt 2012). Jag läste på lite snabbt bara på ett ungefär vad man kunde äta och inte, snappade upp det där om 5 g per 100 g och sen testade jag mig bara fram.. Jag önskar verkligen alla som provar LCHF för första gången nu att få slippa pekpinnarna och istället få stöd och pepp att testa sig fram till sin egna optimala variant.