Påsklovsmat

Påsken närmar sig med stormsteg och vi åker till fjällen som vanligt redan på skärtorsdagen. Påsken för med sig mycket frestelser precis som alla andra högtider, jag känner att jag har kommit så långt i min mentala resa efter min viktminskning att jag inte känner mig orolig över att jag ska falla dit för frestelser som t ex. påskägg med godis i. Mycket sitter ju faktiskt mentalt jag menar; vi har ju alla frestelser runt oss hela tiden varje dag, men bara för att det är PÅSK så blir det genast så laddat med mat och godis.
 
Egentligen så finns det mycket av påskens goda som vi kan äta av, bara vi låter bli alla kolhydrater i form av socker och mjöl. I husvagnen har vi ett ganska enkelt påskbord och satsar på olika mindre rätter och mer kvalité i stället.
  • Ägghalvor med räkor och kaviargrädde
  • Sill med crème fraiche och gräslök
  • Gravad lax med dillmajonnäs grädde
  • Västerbottenostpaj
  • Tjälaknul (norrländsk kött) med ädelostsås
  • Broccoli
  • Grönsallad
  • Ostbricka med frökex
När man är ute på fjället varje dag så gäller det ju att ha lite fantasi med vad man ska ha till lunch, det blir ju rätt enahanda att grilla korv varje dag, eller hur? Mina tips på varierad utflyktsmat kommer här:
  • Pizzabullar
  • Varma mackor
  • Kolbulle
  • Soppa i termos/aioli
  • Pytt i panna stekt i Muurika
 
Pizzabullar
Receptet på botten tog jag från 56 kilos blogg
200 g riven ost
8 ägg
1,5 dl grädde
4 msk fiberhusk
Lite salt
 
Vispa ägg, grädde och fiberhusk med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5- 10 minuter.
Fördela degen/smeten på två plåtar. Grädda i ugnen ca 15 minuter i 175 g. 
Lägg på tomatsås och valfri fyllning, jag finhackade skinka och knaperstekte bacon som jag hade på tillsammans med färska finhackade tomater. Rulla sedan i hop "pizzan" som en rulltårta och skär den i bitar som du lägger i bullformar på en plåt. Strö över och toppa varje bulle med riven ost och in i ugnen igen tills osten smält och fått fin färg, höj gradantalet på ugnen till 225 grader. 
Pizzabullarna blir så goda och barnen gillar dem skarpt. Här kommer recept på min hemmagjorda tomatsås.
 
400 g krossade tomater
En finhackad gul lök
Två finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1/2 tärning grönsaksbuljong
Salt/peppar
olivolja/smör
 
Stek löken mjukt i smöret och olivoljan, jag tycker det blir godare smak om man blandar olivolja och smör.
Häll över de krossade tomaterna och övriga ingredienser, låt koka i hop 15 minuter.
Jag brukar ta stavmixer så blir tomatsåsen lite mer slät, smaka av med salt/peppar. 
 
Varma mackor
(ej mitt recept)
Ingredienser bröd;
10 stora ägg
50 g smält smör
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
Gör så här:
Vispa äggen poröst med elvisp och häll i det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och blanda väl i smeten. Häll i en smord bröad (profiber) form. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. 
 
Smöra och bred ut senap på brödet, lägg på rökt skinka och flera skivor ost och lägg samman bröden. Sedan ringlar vi flytande smör över, riktigt flottigt och mackorna blir så frasiga och osten smälter så gott. 
 
 
 
Kolbulle
Ingredienser:
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
 
Vispa äggen och grädden och blanda ner salt/vitpeppar. Vi tar med oss smeten i en väl tillsluten burk.
Vi blandar i fiberhusken i smeten strax innan vi ska till och steka, för smeten tjocknar snabbt.
 
 
Het tomatsoppa
Recept;
4-5 personer 
3-4 vitlöksklyftor
2,5 msk. olja
0,25 dl hackad persilja
1000 g Ica krossade tomater 
5 dl vatten
1,,5 msk grönsaksfond
1/2 dl tomatpure
ca 500 g bacon
Salt/peppar, sambal oelek, smaka av
 
  
Gör så här;
Skala och skär vitlöken i tunna skivor
Hacka persiljan
Hetta upp olja i en gryta och låt vitlöken puttra i någon minut.
Tillsätt tomaterna, vatten, fond, tomatpure och persilja.
Låt soppan småputtra i ca 15 min.
Skär under tiden baconet i strimlor och knaperstek det i en stekpanna.
Tillsätt bacon och smaka av soppan med salt och vitpeppar.
Önskas mer hetta tillsätt sambal oelek. 
 
 
Servera gärna med en klick aioli eller crème fraiche.
 
 
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienser måste ha samma temperatur, så ställ fram allt ca. en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i blandningen med, tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden.
 
Pytt i panna i Muurika
Här har jag tyvärr inget foto, men det är väldigt gott att förbereda lite pytt av olika rester och steka ute på fjället.
Vi finhackar och tar med oss i en matlåda:
 
Tärnad zucchini
Finhackad gul lök
Heta korvar med hög kötthalt
Broccolibuketter
Bacon bitar
Körsbärstomater
Stek allt i Muurikan, salta och peppra och tillsätt lite grädde så blir pytten krämig och god.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Ann-Sofie :

Vilka fina påskmatsförslag du delar med dig av! Tack för tipsen och glad påsk 🐣