Rädslor

Jag var på gymmet MÅVA och tränade för några dagar sedan och hade med mig min minsta dotter. Hon älskar att följa med dit. Vi har med oss hopprep och det finns bollar och andra redskap hon kan använda där. Så fort tiden inte har funnits så har barnen följt med på träningen, jag blir kanske inte lika fokuserad men för mig har det varit viktigt ändå att gå dit och göra det jag kan för att inte låta mig själv skylla på att jag inte har någon barnvakt.
 
Jag har ju valt att träna med min Pt Jonas Brandt mer intensivt i en månad nu som jag skrivit om förut, och vi hade bokat in alla träffar så de skulle stämma med jobb. Men så blev Wilma förkyld när jag skulle träna, så jag tog med henne ändå och körde mitt pass med Jonas. Det hade varit lätt att avboka, men jag ville inte hamna i en negativ spiral och boka om. Nu var hon ju inte sjuk så hon var sängliggande, som ni ser på bilden så gungar hon i slyngorna och har kul. 
På något vis kom vi in på gymnastik och barn, och jag berättade att mina barn har gått på gymnastik när de var små där de gjorde kullerbyttor och enklare gymnastik. När det var dags att byta till nästa grupp; hoppa trampets, göra volter och stå på händerna så backade jag, det är hemskt att säga men jag klarade inte av att låta dem få fortsätta.
 
Mina rädslor att de skulle skada sig förde jag över på dem eftersom jag själv var så stor och osmidig och kände att jag inte hade balansen själv, så på något vis blev jag rädd att mina barn skulle skada sig och inte själv ha balans eftersom jag inte hade det. Jag som när jag var stor inte kunde kliva upp på en stol, hade svårt att ta mig upp om jag satt på golvet någon gång, så jag försökte verkligen inte hamna i den situationen.
 
Jag som inte har cyklat på 15 år cyklade första gången förra sommaren, tänk vad jag missat! Jag har aldrig gjort cykelutflykter med mina barn, men det gjorde vi förra sommaren för första gången, men däremot har vi ju gjort andra roliga saker tillsammans efter mina förmågor. Kan säga att det var rätt vingligt till en början.
 
 
 
Men jag fattar inte varför jag var så rädd? På något vis måste ju min egen osäkerhet över att jag inte kunde åka skridskor, rida, osv. gjort att jag inte trodde att mina barn skulle klara det. Som tur var fick min äldsta börja rida när hon ville det, då min man tog med henne. Själv vågade jag inte följa med och titta. När mina barn skulle lära sig åka skridskor var jag tvungen att stanna hemma tills de hade lärt sig för att inte skrämma upp dem. Sedan kunde jag följa med, men jag såg bara farorna; att de skulle ramla och slå huvudet eller slå ut tänderna. Självklart har jag och mina barn haft gott om kvalitetstid på andra sätt, men jag vill bara skriva om hur en övervikt åtminstone påverkade mig och min familj. Är det någon som känner igen sig i detta?
 
Som sagt, på gymmet så berättade jag för Jonas att mina barn aldrig fått lära sig stå på händer, min rädsla igen att de ska bryta nacken fast jag i dag inte är överviktig sitter det så djupt i mig fortfarande. Jonas blev lite frustrerad på mig för att jag varit så överbeskyddande. När han sa att han skulle lära Wilma, och jag bara fick typ panik, så sa han att han skulle lära henne när inte jag är med. Hmm, vi får väl se hur det blir med det.
 
 
Men precis som gamla rädslor sitter kvar så är det likadant nu, att i bland känner jag på stolar som jag gjorde förut om de känns stabila och håller för mig. Ja det här var mycket tankar, nu tror ni väl att det slagit runt för mig.
   
När jag började träna på gymmet så var det inte att bara börja lyfta vikter. Min Pt har fått hjälpa mig mycket med den mentala biten då jag hela tiden varit rädd för vissa övningar med balans och smidighet, samt att bänkar inte skulle hålla. När vi skulle använda slyngorna TRX som sitter i taket vågade jag inte, jag var rädd att de inte skulle hålla för mig, att de skulle lossna från taket, i dag fixar jag det men det tog sin tid. Jonas har hela tiden fått ställa bänkar och bord efter en vägg för jag var rädd att bänkarna annars skulle glida undan när jag t.ex skulle göra armhävningar. Det är mycket som sitter mentalt som man måste bearbeta också under en viktminskning. Men det viktigaste av allt att det går att förändra, bara man ger det lite tid. Kan bara säga att jag är glad att min Pt haft tålamod med mig.
 
 
 140 kg 2012 och 18 månader senare minus 70 kg
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Åse:

Du ska vara så stolt över dig själv och din PT är alldeles säkert överlycklig att få ha varit med och hjälpt dig på vägen.
Så viktigt det är att man kan lita på, och känna rätt kemi, med den som man låter få vara den hjälpande!
Jag går också hos en PT, två ggr i veckan, sedan fyra veckor tillbaka. Så glad att det är just hon, för när jag hör andra PT´s i lokalen, då blir jag bara rädd, sur eller arg. Deras stil att pusha sin adept, skulle inte alls passa mig. Jag behöver få känna trygghet och lära mig att det är roligt. Och att det är för min skull, inte för min PTs skull eller någon annan.
Även jag har en hel del som jag inte törs göra, pga hur ovig jag känner mig. Jag hoppas att jag blir modigare med tiden.
Kanske vi syns på kryssningen! Många som kommer. // Kram

Svar: Härligt att du också hittat en Pt som förstår dina behov, och precis som du skriver så vågar man mer allt eftersom. Kram <3
halvalindha

#2 - - Nette:

Hej,

Modigt av dig att berätta om rädslorna och hur de har påverkat även familjen och framförallt att möta dem. Eftersom jag själv alltid har varit fysiskt aktiv och blivit duktig på de sporter jag har provat, får jag erkänna att jag har svårt att sätta mig in i hur det känns. Tänker på hur vi lät våra stora barn åka svarta backar i fjällen och hur jag inte kunde vänta tills även vår yngsta, med skidsele på, kunde följa med i hela pistsystemet redan som fyraåring eller hur jag har väntat på att de två som rider ska lära sig galoppera, så att vi kan rida ut tillsammans.
MEN! Mina rädslor sitter i mitt värde som person. Där kan jag känna igen mig i skräcken för att misslyckas. Att allt kommer gå åt helvete. Att jag inte har vågat satsa på yrken som jag tyckt verkar vara roliga, eller tänkt att jag inte klarar vissa utbildningar för att jag är dum i huvudet. Att det är lönlöst att ta kontakt med en snygg kille eftersom han ändå kommer att tycka att jag är knäpp/påflugen/ful osv. (Nu är jag ju gift, så just det problemet löste sig ändå ;) ). Jag har varit en sådan NEJ-sägare till mig själv när det kommer till yrken/utbildningar, hitta på roliga saker med vänner att jag nästan börjar gråta när jag tänker på det. Men jobbar ständigt med att satsa och våga och söka sånt som egentligen skrämmer skiten ur mig, som att säga JA till det som utvecklar mig.
Sen just det att jag blev en tjockis trots all aktivitet är väl ett bevis på att man inte enbart kan springa sig smal ;). Men det är en annan historia.
Kram!

Svar: Vilket intressant inlägg du skriver. Känner igen mig i dina rädslor att känna sig misslyckad och dum i huvudet, det förändras inte bara för att man når sitt mål. Även om jag vågar mer nu för att jag känner mig mer accepterad i samhället så känner jag ändå i bakgrunden att jag är dum i huvudet och är lite rädd, men på något vis så försöker jag skita i det nu och ta för mig, jag menar vad är det värsta som kan hända??? Kram <3
halvalindha

#3 - - Kareng:

Känner så väl igen mig. Jag är orolig varje dag och har/är också allt för överbeskyddande. Total ångest för cykling och andra övningar där barn kan skadas. Dock kan jag inte koppla det till min egen övervikt direkt. Jag försöker att inte visa det och vara uppmuntrande men det är svårt.

Svar: Ja det är jobbigt att ha den känslan, därför fick min man ta vissa bitar själv så att min oro inte skulle falla på dem.
halvalindha

#4 - - Camilla:

Vilken intressant vinkel du lyfter. Jag har själv aldrig haft problem med vikten på det vis som du har men jag tycker ändå att det är intressant att läsa din blogg. Just att du skriver om din vardag och de tankar, funderingar och aha-upplevelser du får är det som gör att det blir intressant. Den lär mig som människa mycket, jag får en större förståelse för hur andra människor kan ha det. Jag jobbar med barn och möter massor av människor. Just det här inlägget tycker jag var särskilt intressant, hur mycket ens egna rädslor utifrån vikt kan begränsa hela familjen. Det kan ju naturligtvis vara rädslor som har sin grund i andra saker. Alla människor bär med sig en ryggsäck som påverkar de val man gör i livet. Dina ord fick mig att tänka i nya banor, hur jag kan bemöta och stärka föräldrar som jag möter.
Varmt tack för att du delar med dig av din vardag och dina tankar. Du har gjort en helt fantastisk viktresa och jag tror verkligen att du kommer att klara av att fortsätta på samma bana den här gången.
Skaffa dig en bra dag

Svar: Tack snälla du för dina fina ord och vad glad jag blir att du vill läsa min blogg. Smickrande att du känner att du kan ha nytta av det jag skriver, tack. Ha en trevlig och Glad Påsk.
halvalindha

#5 - - Johanna:

Wow vilken förebild du är! Det behövs mod för att berätta om en sådan resa i sitt liv. Bra jobbat :)

Svar: Tack <3
halvalindha

#6 - - Carolina Thoor:

Du är duktig! Förstår att den mentala biten sitter kvar och att den är svår att bearbeta med. Men jag tror på dig! :)

Kram! ♥

Svar: Tusen tack fina du <3
halvalindha

#7 - - Josefine - mamma och konstfotograf:

Vilken resa du gjort! Det är modigt av dig att berätta om dina rädslor, det är en del av att komma över dem.

Svar: Tack för dina ord <3
halvalindha

#8 - - monica:

Tur att du har en snäll PT. När jag ser dem på Biggest Loser gå på, i all välmening, så skulle jag nog slå eller spotta på dem. Angående rädslor för barnen, så undrar jag hur du var som barn? Åkte inte du skridskor, cykel, stod på händer mot nån vägg, skidor i backarna!!? Utan hjälm?? Jag är född 1942. Levde ett helt fritt liv, där ingen vuxen lade sig i vad barnen gjorde. Som 3 åringar trampade vi 3 hjuling efter vägarna för att häls på kompisar. Skolvägen var 3 km, spark,cykel eller till fots . Skridskor, halvrör, skruvade vi på pjäxorna, där vi åkte på en vattenpöl i skogen, innan sjöis var stark nog. Sommaren 1948 var min äldre syster ute på vägarna på damcykel med lillebror i ett barnsits fram. Han var 1½, hon nyss fyllda 7. Vår son var ett jehu, han ramlade utför alla trappor som fanns, körde omkull på cykel i vår grusiga backe, så brant att en grannes bil välte och kanade på taket ner. Hoppade från högsta trampolinen. Snö fanns dåligt. Vid den nya skolan en halvmil bort finns och fanns en isbana. Dit körde sambon med barna, så att de skulle få lära sig åka lika bra som de barna som bodde med gångavstånd dit. Hästar har jag respekt för, de biter fram och sparkar bak. Vi red på en snäll arbetshäst. Syrrans döttrar hyrde häst om somrarna. Det jag har skräck för är olyckor som tsunamin som svepte bort hela familjer, Estonia som sjönk och människor drunknade instängda. Flygplan som kapas. Jag skulle aldrig i livet vilja se "underhållningsvåld", hemska filmer med våld och sex. Nä, jag skulle inte törs ut och hålla föredrag heller. Jo, om jag har något vettigt att säga, som du, och folk äter inte upp dig utan lyssnar.

Svar: När jag var barn åkte jag skridskor, gick på gymnastik, sjöng på talangtävlingar, men vågade inte hoppa från trampolin :) Hästar var jag också rädd för och kommer faktiskt i håg att min mamma var rädd för hästar så jag förstår ju att jag tyvärr fört över mina rädslor på mina barn. Som tur är kan man alltid förändras och göra saker bättre. Ha en fin påsk Monica <3
halvalindha

#9 - - snödropp!:

Precis sådär är det att vara överviktig. Jag försöker också går ner i vikt. Väger 100 kg ungefär. Man fattar inte när kilona smugit på en. Och ibland vissa dagar då har jag ingen rädsla att kliva upp på en stol och byta gardiner t ex.
Men ibland tror jag att ska falla. Att stolen inte ska hålla.
När man är med okända känner man sig obekväm om man ska göra en aktivitet som ex grilla ute. Att sätta sig så man kommer upp utan hjälp. Så penibelt! Kroppen känns ivägen pånått sätt. Men du verkar ju varit tuff ändå, för sätta på sig en baddräkt och gå ut på en strand tycker jag känns skräckinjagande. Alla blickar! För det får man om man är tjock. Men även som för smal. Det kan ju inte heller vara roligt. Sen det här att orka! Kan jag följa med ,, orkar jag gå där och där. Tänk om dom ska gå långa sträckor. Som tjock får man planera sitt liv utifrån vad man orkar med. Sätta sig på huk och sen inte komma upp. Eller få kramp! vad hemskt! håller sängen jag ska sova i om jag hälsar på någon. Tänk om jag inte orkar bära allt jag handlat!
Det finns miljoner saker som begränsar en. Och förståss är inlärda, så man måste tänka om när man går ner i vikt. Jag var tvärtom länge, tog mina som jag trodde vanliga storlekar 38-40 och kunde inte fatta att jag inte kom i dom. Och för varje högre upp storlek så blir man mer och mer deppad, herregud! är jag så stor, kan inte stämma. Kläderna måste ha fel storlek, säkert sydda i ett land med en annan storleksordning. Förnekelse! heter det väl. Jag är inte stor. Det är kläderna som krymt.

Svar: Tack för att du delar med dig av dina tankar och känslor. Baddräktsbilderna på mig är från Turkiet, hemma i Sverige har jag aldrig visat mig så. På något vis är det lättare att visa sig utomlands bland så många på en strand, alla är olika, korta, tjocka, smala, hängiga bröst, rynkiga ingen är perfekt vilket gör att man själv känner ingen bryr sig hur jag ser ut. På ett badhus eller badstrand där jag bor blir man utpekad som stor.
halvalindha

#10 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Heja dig! :)

Svar: Tack :)
halvalindha