Hemmagjord gräddglass ala LCHF

Sommarvärmen är tillbaka, åtminstone för några dagar. När jag var i Säffle och lyssnade på bl.a. Ann Fernholms
föreläsning om hur sockret påverkar våra kroppar, speciellt hur det i dag konsumeras så mycket socker i våra barns liv. Ingen generation äter så mycket socker som våra barn gör i dag, och ingen vet hur det kommer att påverka deras kroppar. Så man blir ju verkligen orolig, det är svårt i dag att påverka vad som serveras på skolan, hos kompisar osv., men det man kan göra är att äta rätt hemma.
 
Ann Fernholm delade med sig av alternativ till sötsaker, bl.a. ett recept på hemmagjord gräddglass som jag bara var tvungen att prova och låta mina barn äta en varm sommardag som denna.
 
Ingredienser;
Recept: Cecilia Blidö, Naturlig mat i skolan.
Ca 4-6 portioner
 
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 tsk äkta vaniljpulver
3 - 5 dl bär eller frukt
 
 
Vispa grädden hårt. Rör ner äggula, vaniljpulver och bär eller frukt. Låt stå i frysen 3 - 4 timmar, ät och njut.
Ann skrev att när hon gjorde den här glassen till sina barns barnkalas, tillsatte hon 2 msk. socker för att även barn som är vana att äta socker skulle gilla den. Ändå innehöll glassen bara ca 5 energiprocent tillsatt socker. Grädden och äggulorna gör glassen otroligt näringsrik. Om man jämför med köpeglass så innehåller de 40 energiprocent tillsatt socker och inga vitaminer alls. 
 
 
Jag som är ovan och inte äter socker, tyckte glassen var gudomlig och smakade sött, jag hade kunnat varit utan de två msk. socker, och mina barn älskade glassen. Glöm inte att ta fram den en stund innan servering så den hinner mjukna lite.
 
  
 Receptet och många fler finns i Ann Fernholms bok DET SÖTASTE VI HAR.
 
Ingen generation barn har ätit så mycket socker som dagens. Läs om hur söt skräpmat ställer till det i allt från tarmflora, till lever och hjärna. Vill du köpa Ann Fernholms bok kan du klicka på länkarna nedan.
 
 
 
 
 
 
#1 - - monica:

Har också tänkt prova. Antar man kan utesluta vaniljpulvret, som är dyrt. Eller ta vanligt vanillinsocker och mindre mängd strösocker. Jag har gjort bärfromage efter gamla recept. Uteslutit socker helt. Då hårdvispas äggvitan också och blandas i med smält gelatin.

Svar: Har aldrig provat göra glass på detta sätt förutom nu, vaniljpulvret är dyrt, men innehåller och smakar så mycket bättre.
halvalindha

#2 - - Emma Hå:

Det är helt sjukt hur mycket socker man äter utan att tänka på det.. och speciellt barn! :S Blir mörkrädd när jag tänker på det.

Svar: Kan bara hålla med dig.
halvalindha

#3 - - jeanette sandelin:

Ska göra denna glass idag UTAN socker. Det blir med ekologiska hallon. Fryser ner i en muffinsbricka tror jag...
Kanske är smart om man vill ha en liten bit.
Kram fr sö Dalsland.

#4 - - Marja - Baka Socerfritt:

Härligt med hemmagjord glass! Låter både fräscht och gott!

Svar: Det var supergott !!
halvalindha

#5 - - EVS:

Jag gör en liknande glass i glassmaskin. Underbart gott och konsistensen blir som mjukglass. Enda smaken som krävt sötning har varit kakaoglass, det blev bra med tillsats av en mosad banan (till glass på en halvliter grädde). Vill man frysa in glassen sen, blir den inte riktigt lika hård, som om man bara fryser smeten direkt. Vispa inte grädden alltför hårt bara, eftersom den fortsätter att röras om i glassmaskinen medan den fryser.
Ett annat tips är att sådan här glass går bra att frysa in i glasspinneformar (även utan glassmaskin).

#6 - - Åsa:

Ska absolut prova denna glass idag. Har ju Åländska jorgubbar hemma i kylen så det lär bli gott! Tack för all din inspiration och dina recept! Kram Åsa