Hantera Nuet

Ska allt vara så "roligt"? Ska det vara roligt att träna? Det är jobbigt att träna, det kan ingen komma i från, det är tufft och jobbigt att ta tag i träningen. I dagens samhälle får inget vara tråkigt eller långsamt, vill man gå ner i vikt ska det helst ske på tre dagar. 
 
Man har inget tålamod i detta stressande samhälle med tidningsartiklar om den ena Quick fix-metoden efter den andra, som lurar oss att "ät det här så blir du smal och får en bra hälsa snabbt". Likadant är det med träning, "15 minuter om dagen ska göra dig smal" skriker tidningsrubrikerna. Snart ska vi bli smal på 5 minuter om dagen, eller så har vi gjort vårat träningspass bara genom att orka kliva upp på morgonen. Våra kroppar är gjorda för att vi ska röra på oss sedan urminnes tider.
 
Jag har varit på Jonas Coltings föreläsning i Östersund, som har meriter som Triathleten, VM-medaljören och hälsoprofilen.
 
Vi hade rekordvärme, 30 grader varmt, och som vi väntat på denna sol och värme. Men även om vädret var fantastiskt så blev lokalen nästan full av folk som ville lyssna och ta chansen när Jonas var här i Östersund.  
 
 
Jag känner igen mig så mycket i det Jonas Colting föreläser om, speciellt den mentala biten att överleva och leva i nuet och ta en dag i taget. Precis så gjorde jag under min livsstilsförändring; delade upp mitt stora mål i småbitar för att jag skulle orka ta mig till det slutliga målet. I bland kan man till och med behöva bryta ner dagen till timme för timme.
 
Även när det gällde träning så satte jag upp mål och planerade in hur veckans träning skulle se ut, och visst hade det många gånger varit skönt att stanna hemma och se på tv i stället och mysa i soffan med tända ljus med familjen, som Colting säger. Men innerst inne vet du att även om det är trist och jobbigt att ge sig ut på promenad eller att springa, så höjer det din självkänsla och må bra-faktor så mycket när du är tillbaka hemma igen och gjort din träning som planerat, och det är väl ingen som kommit hem efter ett träningspass och tänkt; -jag ångrar mig, jag skulle aldrig ha tränat!
 
  
Colting berättade om när han bestämde sig för att simma mellan Stockholm och Göteborg i somras 2014. Det är en sträcka på 600 kilometer och ingen har tidigare simmat mellan dessa städer. Den 6 juli började han och hoppade i vattnet vid Stadshuset i Stockholm och beräknade att vara framme den 15 augusti vid operan i Göteborg.
 
Självklart klarade han av denna prestation genom att, som han berättade om, bryta ner målet i bitar. Han berättade att när han tittade upp över vattenytan och bara såg det mäktiga havet och inget slut, så var han tvungen att mentalt tänka och bryta ner målet annars hade det varit övermäktigt. Han berättade att han hade musik i öronen när han simmade och tänkte; -jag ska lyssna på fyra låtar sedan ska jag stanna. Men när fyra låtar hade gått kände han; -åh den här låten är bra, jag lyssnar på den också sedan stannar jag. Och så fortsatte han och målet blev nåbart och hanterbart.
 
Och det är precis så man måste tänka vid en önskad viktminskning, det finns inget "quick fix" eller mirakelkur. Vilja, beslutsamhet och framför allt tålamod, att inte ge upp och att ha den insikten att belöningen för ditt slit inte kommer omedelbart. Men det är bara du som kan påverka vilka val du gör och för varje dag som går är du ett steg närmare ditt mål. Sedan är det viktigt att försöka njuta av den livsstilsförändring du gör och känna; -vad jag är bra och mår bättre för varje dag som går.     
 
 
Jonas Colting pratade också om kosten, att vi har aldrig sedan urminnes tider ätit bröd, pasta, ris och socker. Sådant fanns inte förut och att den kosten som vi äter i dag ger oss inflammationer i kroppen samt övervikt. Tänkte inte gå in på mer om det han nämnde för då skulle detta inlägg aldrig ta slut, men det var oerhört intressant det han berättade.
 
Men det som jag tycker känns viktigt att skriva till er om som jag tog åt mig av, var att även han kunde äta kolhydrater i bland. Det gäller att välja sina tillfällen som han sa, ett glas vin i bland, han liksom jag älskar bröd och ska man äta bröd ska det vara det godaste brödet; inget slöseri på kolhydrater som inte är värda att äta. Colting sa att de tillfällena kallar han för "kolhydratsnjutning". Han berättade också att han älskar prinsesstårta som han unnade sig i bland. Precis så här gjorde/gör jag fortfarande som jag skrivit om så många förut. Planerade kolhydratsbelöningar, då blir det inte förbjudet och så laddat, det fungerar att leva och ändå hålla vikten.
 
 
 
Avslutningsvis kan jag säga att det var väldigt skönt att höra att även Jonas Colting sa att det inte är kul att träna det är inte gott att träna, varför ska allt vara roligt och gott? Se träningen som ett sätt att umgås, ut i naturen och njut av den, gör det inte så omständigt. Han nämnde även att i dag när man tränar så ska man ha de perfekta löpskorna, kompressionsstrumpor på sig, kläder som är ventilerade, du ska ha pulsklocka, musik i öronen, är det mörkt ute gärna pannlampa också och sist men inte minst uppkopplad mot Runkeeper. Summan av detta är att innan du tagit dig ut har du redan tröttnat på att träna. Gör det enkelt för dig, det går att träna utan allt detta, var bara du.
 
Ni minns väl som jag skrivit förut hur jag fick bort mina första 30 kilon med mina promenader i täckbyxor, jacka och vanliga skor, då var det inte omständigt att ta sig ut. Gör det inte svårare än det redan är.
 
Mitt favoritcitat får avsluta detta;
 
   " Det omöjliga är möjligt, men det omöjliga tar bara lite längre tid "
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - monica:

Så rätt du skriver! Jag skulle kunna läsa din text om och om igen! Det finns inga underkurer. Man kan inte zappa och byta program till något annat, roligare. Den här veckan efter Säffle eventet har jag varit strikt. Men nån jordgubbe och rå morot har slunkit ner, förstås.Inga problem att avstå från köpebröd, som väl är. Nu i värmen är Ramlösa väldigt gott. Ha det bra i värmen. Det blir sommar till slut i fjällen också

Svar: Tack Monica, vi har haft några fina dagar men nu är det kyligt, mulet och regn igen. Ha en fortsatt fin sommar :)
halvalindha

#2 - - Nisse:

Klokt talat Lindha det finns inga quick fix lösningar dom som snackar på detta sätt vill bara klå oss på pengar, har också lyssnat på Colting och lärt mig några små trix bla kortfasta på kokosolja på Måndagar , dags att anmäla sig till nästa års Vätternrunda som jag skulle påminna dig om 😃😃

#3 - - Nisse:

Klokt talat Lindha det finns inga quick fix lösningar dom som snackar på detta sätt vill bara klå oss på pengar, har också lyssnat på Colting och lärt mig några små trix bla kortfasta på kokosolja på Måndagar , dags att anmäla sig till nästa års Vätternrunda som jag skulle påminna dig om 😃😃

Svar: Ja kortidsfastan blev jag också nyfiken på. Oj har verkligen förträngt Vätternrundan :)
halvalindha

#4 - - Jeanette:

Vilken intressant föreläsning, och många kloka ord från dig Lindha.
Man ska inte krångla till det. De dagar då det är extra tungt så tror jag att man behöver det bäst. Brukar tänka så här att jag orkar inte, om jag tex tänkt springa, men så tar jag på mig skorna och går, och då blev det en lång pw istället:) och ny energi:)
Kram

Svar: Tack Jeanette, det var verkligen en intressant föreläsning. Kram <3
halvalindha