Tisdagens meny
Började jobba klockan 06.30 i tisdags, det känns rätt tufft att gå upp vid kl. fem på morgonen även om man är van vid det. Idag fick det bli rysk yoghurt med 2 msk grädde och lite hallon till och ett kokt ägg med 1 msk majonnäs.
Var så hungrig innan lunchen kl. 12 så jag stoppade i mig en Babybelost för att dämpa suget fram till lunch. Rester från gårdagen fick det bli; bönpasta med köttfärssås. Jag försöker alltid se till att laga tillräckligt med mat så det blir lunchlådor åt mig och min man.
En tanke som bara slog mig är att nuförtiden har vi alltid rester kvar i kylskåpet och till lunchlådor, förut åt vi gärna upp alla rester som en extra middag på kvällen bara för att det var så gott. Så fick vi köpa lunch ute i stället... Dyrt!
Köpte grytbitar billigt på ICA och bestämde mig för att göra en höstgryta, 1,5 kg kött som jag skar i mindre bitar, och i stället för att skära grönsaker i grova bitar bestämde jag mig för att skära i mindre fina bitar så att grytan skulle bli mer "krämig" och inte så blaskig.
Det som är så bra med att göra långkok/höstgryta är att du behöver bara skära upp allt och låta det småputtra
några timmar av sig självt, och då kan du uträtta andra saker under tiden.
Jag måste erkänna att jag älskar att laga mat, och jag skar ner fina bitar morötter, purjolök, vitlök, gul lök, tomatpuré, buljong, salt/peppar, krossad tomat, 1,5 dl rött vin, 2 dl vatten och sedan fick det puttra i 4 timmar.
Slängde i några hela plommontomater strax innan servering.
Kokade blomkålsris till och gjorde hemmagjord aioli till, så gott!
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienser måste ha samma temperatur, så ställ fram allt i ca. en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden när du droppar i.
Låter gott! Vad är det för gröna spaghettiliknade strimlor vid köttfärssåsen? Har aldrig provat att göra majonnäs själv. Eller aioli. Däremot bea sås , som skars sig 2 ggr, så att jag till slut hade en jätteportion av äggröra. Jag äter 2 stekta ägg till frukost, 2 msk smör, 4 ostskivor. Det blir jag inte hungrig på men matt , om det går 5-6 timmar. Har aldrig lyckats känna av ketos. Väntar på din vägning på fredag, säkert har du miskat 2-3 kg.