Tisdagens meny

Började jobba klockan 06.30 i tisdags, det känns rätt tufft att gå upp vid kl. fem på morgonen även om man är van vid det. Idag fick det bli rysk yoghurt med 2 msk grädde och lite hallon till och ett kokt ägg med 1 msk majonnäs. 
 
 
Var så hungrig innan lunchen kl. 12 så jag stoppade i mig en Babybelost för att dämpa suget fram till lunch. Rester från gårdagen fick det bli; bönpasta med köttfärssås. Jag försöker alltid se till att laga tillräckligt med mat så det blir lunchlådor åt mig och min man.
 
En tanke som bara slog mig är att nuförtiden har vi alltid rester kvar i kylskåpet och till lunchlådor, förut åt vi gärna upp alla rester som en extra middag på kvällen bara för att det var så gott. Så fick vi köpa lunch ute i stället... Dyrt!
 
 
Köpte grytbitar billigt på ICA och bestämde mig för att göra en höstgryta, 1,5 kg kött som jag skar i mindre bitar, och i stället för att skära grönsaker i grova bitar bestämde jag mig för att skära i mindre fina bitar så att grytan skulle bli mer "krämig" och inte så blaskig.
 
Det som är så bra med att göra långkok/höstgryta är att du behöver bara skära upp allt och låta det småputtra
några timmar av sig självt, och då kan du uträtta andra saker under tiden.
 
Jag måste erkänna att jag älskar att laga mat, och jag skar ner fina bitar morötter, purjolök, vitlök, gul lök, tomatpuré, buljong, salt/peppar, krossad tomat, 1,5 dl rött vin, 2 dl vatten och sedan fick det puttra i 4 timmar.
 
 
Slängde i några hela plommontomater strax innan servering. 
 
 
 Kokade blomkålsris till och gjorde hemmagjord aioli till, så gott!
 
 
 
 
Recept Aioli;
1 ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm salt
2-3 tsk svensk senap
1/2 krm vitpeppar
3-4 dl matolja
4-6 st pressade vitlöksklyftor
Alla ingredienser måste ha samma temperatur, så ställ fram allt i ca. en timme innan.
Blanda alla ingredienser i en skål, utom oljan, som du droppar i tills den tjocknar.
Vispa kraftigt med elvisp hela tiden när du droppar i.
 
#1 - - monica:

Låter gott! Vad är det för gröna spaghettiliknade strimlor vid köttfärssåsen? Har aldrig provat att göra majonnäs själv. Eller aioli. Däremot bea sås , som skars sig 2 ggr, så att jag till slut hade en jätteportion av äggröra. Jag äter 2 stekta ägg till frukost, 2 msk smör, 4 ostskivor. Det blir jag inte hungrig på men matt , om det går 5-6 timmar. Har aldrig lyckats känna av ketos. Väntar på din vägning på fredag, säkert har du miskat 2-3 kg.

Svar: Det är ekologisk fettuccine från LCHF klubben, jättegott. Ser också fram emot min vägning och brukar känna på mig om jag gått ner bra, men det känns inte så. Är glad om det är 0,5 hg så det är åt rätt håll åtminstone.
halvalindha

#2 - - ALICE:

Åh allt ser riktigt gott ut!

Svar: Tack :)
halvalindha

#3 - - Hanna Karlsson:

Så gott det ser ut! Jag älskar grytor.

Svar: Ja grytor är mustiga och goda :)
halvalindha

#4 - - Eva:

Brukar skippa vinägern och tar allt direkt från kylen och kör med stavmixer, har funkat jättebra varje gång.
Tack för en härlig inspirerande blogg! Har nyligen hittat hit, men blivit fast :)

Svar: Tack för tipset!
halvalindha

#5 - - Marie V:

Hejsan! Jag har hållit på med LCHF nu i 1,5 vecka. Hur ska jag göra när jag blir jättehungrig mellan måltiderna och på kvällen. Oftast är det vid speciella tider. Ska jag härda ut hungern eller ska jag äta något? Äter jag för lite fett till de stora måltiderna eller är min mage bara van att få äta ofta? ☺

Svar: Hej! Från början när jag åt Lchf så var självklart min mage van mer mat ofta, så i början tog jag en bit ost mellan måltiderna för att dämpa hungern och till kvällsfika två kokta ägg med majonnäs som mättar bra. Sedan allt eftersom kunde jag minska på mellanmålen. Skriv ner hur mkt. fett du äter under en dag om det kan vara boven . Kram och lycka till.
halvalindha