Personligt brev

Ett brev om mig själv, med tankar och känslor efter min livsstilsförändring.
 
Jag har alltid varit smal hela min uppväxt, även som barn, och hade aldrig problem med vikten. Tills jag blev tonåring, 14 år var jag och gick i årskurs 8. Kommer så väl i håg att alla tjejer i klassen gick på olika dieter, och det var så mycket uppmärksamhet runt det. Och till slut inbillade man sig att man själv var tjock och började dra in på maten.
 
Självklart var inte det hållbart eftersom man åt för lite och blev väldigt sugen, så när jag kom hem från skolan vräkte jag i mig smörgåsar och bullar, redan där hade mitt matkrig börjat.
 
Allt blev en ond cirkel, det dåliga samvetet som gjorde att jag måste äta mindre igen, till att vräka i sig igen. Men det dolde jag bra för mina föräldrar, även om jag nu började gå upp i vikt. Skulle kunna säga att mellan 14-19 år pendlade jag i vikt mellan 5-20 kg fram och tillbaka, inte bra för en tonåring mentalt. Hade en väldigt tuff tid och skrev in mig hos viktväktarna redan i unga år, och lyckades gå ner i vikt för att sedan gå upp i vikt igen.
 
Jag har prövat så många olika bantningskurer och kunde sitta hemma och bläddra i alla postorder-kataloger och titta på alla fina kläder jag ville ha, men inte kunde ha pga övervikten. Jag fick handla kläder efter vad som fanns i min storlek och inte efter hur jag ville klä mig.
 
Viktväktarna har jag provat flera gånger, Vetediet osv. Zenical bantningspillret som skulle göra mig smal som jag fick utskrivet på recept, alla möjliga olika dieter har jag provat med blandat resultat, men alltid återvänt lite tyngre. Jag har bantat mig tjock skulle jag vilja säga. Och allt det här resulterade för mig i en ätstörning.
 
Känner att alla mina erfarenheter av att banta om man får kalla det för erfarenheter eller bantarkarriär, det är ju inte precis så att det är något man ska vara stolt över, men den erfarenheten gör ju att jag lättare kan känna igen mig i hur det är att vara överviktig, och det får mig att kunna hjälpa andra då jag vet hur man mår, hur man kan lura sig själv, och att jag har förståelsen för hur det är på båda sidor -tjock som smal.
 
 
19 år gammal träffade jag min nuvarande man och med mina matproblem kändes det väldigt jobbigt, så jag dolde det för honom till en början. Min man studerade på Lunds Universitet, och efter ett halvårs pendlande mellan Östersund och Lund flyttade jag också ner, och jobbade där under 4 år.
 
Att flytta ihop var både glädje och rädsla, att bo tillsammans på 12 kvm i en studentlägenhet då jag hade min ätstörningsproblematik. Men den bubblan sprack efter ett tag, och det var befriande att kunna dela med sig av det till honom, det gjorde mig tryggare.
 
När jag träffade min man var jag normalviktig, men eftersom vi båda älskar mat så gick vi båda upp i vikt, en trygghet samtidigt att vi båda gjorde det. Samtidigt som det är jobbigt att vara överviktig så var man liksom trygg i sitt förhållande och hade jobb. Vi förlovade oss så mitt i alla försök att vilja bli smal, jag mådde ändå för bra att orka ta tag i det och i stället så ökade vikten hela tiden. Men jag hade inte hunnit upp till 140 kg än utan det kom under mina graviditeter, och även om jag lyckades gå ner 30 kg efter min sista graviditet så kom de lika fort tillbaka igen. Det var inte hållbart med viktväktarna för mig, och hur kan man bara släppa allt igen!!! Men att ständigt väga maten och inte få känna sig mätt fungerade inte för mig, tills vi började med LCHF. 
 
Det som var jobbigt med att vara överviktig var den sociala biten, jag kunde gå på stan och träffa kompisar jag inte träffat på länge och var smal, för att ett halvår senare vara tjock. Det var jobbigt att pendla så hela tiden, man skämdes över sig själv. Vilket också gjorde att jag drog mig undan det sociala och t.o.m. valde bort min väninnas möhippa. Så i stället valde jag att koncentrera mig på familjen och jobbet, och satt med chipspåsen och läsken i trygga soffan.
 
 
Kläder var också jobbigt att hitta, ofta var det min mamma som handlade hem så jag fick prova hemma, och kunde jag ha en byxa med stretch och resår köpte vi flera stycken på en gång så att jag hade.
Det var många bitar som gjorde att jag kom till insikt till slut bl.a. att det var jobbigt/svårt att kunna göra aktiviteter med mina barn. Bara som att sitta i en ring på skolan på golvet, och vara orolig hur jag skulle kunna ta mig upp på ett smidigt sätt utan att någon skulle se hur ansträngande det var för mig. En annan jobbig händelse var när jag inte fick plats i flygstolen.
 
Hur kunde jag komma upp i 140 kg?? Man glömde bort sig själv och dövade med mat hela tiden, och de sista åren orkade jag inte ens prova någon ny kur, jag var så trött på mig själv och hade nästan gett upp.
Jag hade många arbetskamrater och vänner runt mig som gjorde lyckade gastrick bypass, för mig var det inget alternativ då det alltid är en risk med sådana ingrepp. Men deras viktminskning sporrade mig ändå, plus alla mina egna problem givetvis.
 
Det var då jag halkade in på LCHF som gjorde att jag lyckades gå ner 70 kg i vikt och min man 45 kg, även om han var skeptisk till en ny diet igen. Idag har vi hållit vikten i snart 2 år och jag är inte rädd längre för att misslyckas igen då jag känner mig trygg i min nya livsstil.
 
Vet inte om jag har någon hemlighet i hur man lyckas, jag tror det är viktigt att gå till sig själv och komma till en punkt där man känner att det här verkligen inte går längre, och sedan känner jag att den mentala biten är så viktig. Blir jag sugen på något så resonerar jag med mig själv: -är det verkligen värt att äta den där chipspåsen, hur kommer du känna dig då? Jo, misslyckad.
 
För mig har det varit viktigt att sysselsätta mig när jag vacklar för att skingra tankarna, det brukar hjälpa att ta en promenad och givetvis viljan att lyckas. Det är även bra att ringa en väninna när det känns tungt som peppar en.
 
Sedan är det viktigaste av allt att ha små delmål/belöningar och inte bara det stora målet, för när du når ett mål skapas en sådan måbra känsla och den ger dig ny kraft och energi att orka vidare till nästa delmål. Hade jag satt som mål: -Lindha du ska gå ner 70 kg, hade det känns övermäktigt. Mitt mål var ärligt faktiskt att väga tvåsiffrigt, men allteftersom min resa pågick förändrades givetvis mina mål.
 
Jag har hela tiden haft målbilder på mig själv som jag kunde ligga och fantisera om och spela upp i mitt huvud. Låter kanske fånigt, men jag försökte i mina delmål se hur det skulle se ut .T.ex. att när jag skulle komma i mina nya snygga träningskläder så såg jag mig själv kunna ha dem och så skulle jag springa med två flätor i håret. Den dagen kom också och stärkte mig vidare.
 
Likaväl som när jag bestämde mig för att springa Vårruset och Tjejmilen, under tiden jag tränade på gymmet eller i spåret och mådde skit så hade jag bestämt att jag skulle klara det. Inför första loppet (Vårruset) gjorde jag en spellista som var precis så lång som 5 km skulle ta under 30 min, och jag bestämde och såg mig själv i min lilla film i huvudet, att när sista kilometern kommer så spelas min bästa pepp-låt upp som kommer ge mig den där extra kicken att komma till mål som jag ville. Jag lyckades och den känslan är obeskrivlig.
 

Självklart har min viktresa många gånger kantats av tvivel, dåligt tålamod, gråt och uppgivenhet. Men det jag nyss skrivit om har hjälpt mig att ta mig vidare steg för steg och för att kunna hålla vikten sätta nya mål. Motivation är en färskvara som hela tiden måste uppdateras, att ha ett mål att sträva efter oavsett om du inte behöver gå ner i vikt är viktigt för att må bra. 
 
Efter påtryckningar från bekanta att jag borde blogga om min resa, vilket jag var tveksam till och inte heller läser bloggar själv och inte kunde någonting om det, så känns det så roligt att skriva i bloggen. En dröm vore att få ge ut en bok om min resa, hur jag gjort mer detaljerat.
 
I bland kan jag känna att: -vad håller du på med, ska du göra en föreläsning och blogga, vem tror du att du är liksom!!!?? Och så ser jag mig själv på framsidan i en tidning och kan känna; -kan jag verkligen leva upp till detta, har jag verkligen gått ner 70 kg, är det där jag??? Konstiga tankar då det kan kännas i bland som jag vill krypa tillbaka till min gamla trygga värld, i soffan.
 
Men jag försöker tänka positivt, att de som läser min blogg gör det frivilligt och de som vill se mig kommer frivilligt. Jag har inte tvingat dem och jag har ju bara min historia, min sanning som jag berättar för er och är så glad att ni vill läsa om det.
 
Livet är spännande med nya utmaningar numera, att våga. Jag jobbar som undersköterska i dag och tycker om att hjälpa de som behöver det i jobbet, och det är väl därför jag också känner att jag brinner för att kunna hjälpa andra via bloggen med deras vikt och motivation.
 
#1 - - Anonym:

Det är så otroligt peppande att läsa din blogg!! Om du skulle ge ut en bok så skulle jag absolut köpa den!! Många kramar till dig och tack för att du delar med dig av den fantastiska resa fu gjort!! // wibecke

Svar: Tack snälla du <3
halvalindha

#2 - - Britten:

Mycket intressant läsning! Tack!

Svar: <3
halvalindha

#3 - - mariawiberg.blogg.se:

Alltid så inspirerande att läsa dina inlägg tack för att du delar med dig kram från Strömsund

Svar: Kul att höra :) Om du vill kommer jag gärna till din LCHF grupp om det passar och får vara med och diskutera kram<3
halvalindha

#4 - - Terese :

Så peppande att läsa din blogg! Det skulle vara riktigt roligt om du publicerade ett förslag på en veckomeny med enkel LCHF kost! Det tycker jag vore roligt! Speciellt för en själv som är trögstartad och hamnar lätt tillbaka i gamla hjulspår. Jag har en fundering om du har gjort någon hälsoundersökning för att se hur kroppen mår med den nya dieten? Smal i all ära men hur mår kroppen? Det spekuleras mycket om LCHF kost och högt kolesterol osv så det vore intressant att höra och döda myter! Hälsningar Terese

#5 - - Vivi:

Du är så fin och det är roligt att läsa om din resa

Svar: Tack snälla <3
halvalindha

#6 - - Annika :

Tycker du är helt otrolig Lindha! Och modig! Det är verkligen peppande att se dina före och efterbilder och läsa dina inlägg. Hoppas du fortsätter att må bra med dig själv och din livsstil. Jag hänger i även om det inte hänt någonting på vågen för mig sen jag nystartade i januari.

Svar: Tack för dina värmande ord, blir så glad att få höra <3 Önskar dig all lycka i din livsstilsförändring. Kram och ha en fin Valborg.
halvalindha

#7 - - Elisabeth sundin:

Så glad för din skull,att se hur bra du lyckats med "din resa". Du beskriver så bra och många av oss känner nog väl igen oss. Diet hit/diet dit, upp och ner som en bergochdalbana. Men du hittade din grej,du vet och ser att det funkar och kan känna dig trygg i den vetskapen. Så mycket annorlunda ditt liv ser ut idag och så många positiva upplevelser som kommer i din väg. En bok till hjälp för andra,det vore väl pricken över " i". Lycka till i fortsättningen. 😄

Svar: Tack Elisabeth för det du skriver. Hoppas verkligen kunna få ge ut en bok. Ha en trevlig Valborg, kram och tack <3
halvalindha

#8 - - Marie:

Hej Lindha! Jag har följt din blogg länge och även ätit LCHF i perioder i flera år. Varje gång jag lägger av pga en resa/helg/sjukdom så tar det lång tid innan jag orkar sätta igång igen. Jag går inte ner så mycket heller, fem-sex kg, sen är det stopp. Men det var inte det jag skulle skriva egentligen.
Det handlar om min dotter som idag är 17 år. Hon har varit överviktig sen hon var väldigt liten. Både hennes pappa, farmor och gammelfarmor är väldigt stora så hon har ju gener som verkligen inte gör saken bättre. Dessutom har hon ADHD som ju gör att hon är väldigt impulsstyrd och hatar att vänta, hon vill ha allt NU. Är man då sugen på nåt så bryr man sig inte om att man borde försöka gå ner i vikt... Sista vägningen på BUP för en månad sen visade på 125 kg, hon är 1,76 lång. Vi pratar alltså om 40 kilo som borde bort.
Förra veckan hände nånting och hon bestämde sig för att börja med LCHF. Jag jublade förstås inuti eftersom det var hennes eget beslut och inte jag som tjatade. Att fixa mat är ju inga problem, jag kör ju redan. De här dagarna har hon varit så otroligt duktig och inte ätit något sött alls. Säkert kommer hon över 40 g kh om dagen, jag vill inte att hon går och är hungrig för då är jag rädd att det blir ett bakslag i form av mackor eller godis.
Hur gör jag för att hålla henne motiverad, har du något tips? Hon har ju en lång resa framför sig!

#9 - - Karin Petersen:

Egentligen är det en ganska sorglig berättelse om din viktresa. Sorgligast är ju början i dina tonår. Jag blir så ledsen när man tänker på alla tjejer som är så indoktrinerade av hur man ska se ut! Jag har själv till viss del lidit av detta och i backspegeln kan jag ju säga att jag egentligen inte har varit överviktig, det har suttit i mitt psyke. Inte förrän jag fyllde 50 kunde jag börja acceptera mig själv som jag ser ut.
Jag hoppas att din blogg ger dig många peppningar. Man behöver det i din situation. Du ska verkligen vara stolt över dig själv och jag beundrar din förmåga att avstå från allt det onödiga!
Karin

#10 - - Ingrid:

Hej Lindah,
jag far en enorm insperation att lasa hur du har lyckats. Grattis!
Jag bor i Alabama, USA's nast fetaste stat. Jag har just gatt med i The Diet Doctor (English) medlemskap for mer insperation och kunskap. Jag ser fram imot att med LCHF kost lyckas ga ner 30lbs och jag gor allt for att sprida allt jag lar mig om LCHF. Fortsatt med din blogg! Tack Ingrid

Svar: Hej! Vad härligt att du vill läsa min blogg <3 Roligt att du gått med i The Diet Doctor :) Tack snälla för dina ord, ha det gott kram <3
halvalindha

#11 - - Tussilago!:

Det är mycke omgivningen som ställer till det när man är ung och oerfaren. Jag har mött människor som föraktar dom som är lite rund, samtidigt blir dom sura om man inte äter deras bjudmat som just består av sån mat eller fika som man blir tjock av. Men inte dom! för en del människor kan äta sånnt utan att det märks. Om dom då späkar sig i övrigt eller rör väldigt mycke på sig vet jag inte. Jag blir ledsen på att andra har rätt att uttala sig om ens vikt, för det vet man ju så väl själv. Och det är bara man själv som kan ta tag i det. Och visst ligger det väl en del gener där också. Som spökar!

Svar: Ja det finns mycket man får genomlida som överviktig, det är som en stämpel LAT! Men som du skriver ingen annan än en själv kan göra något åt det. Men andra människors åsikter när man är överviktig är inte okej.
halvalindha

#12 - - monica:

Jag skulle önska att jag kunde uttrycka hur mycket din blogg betyder för oss som läser den! Jag började banta i 14 års åldern, ner 10 kg, upp 20 och fick riktiga "graviditetsstrimmor " på höfter och bröst. Fast störd var jag redan innan. Har alltid avskytt mat. Minns bara att jag både hemma och i skolan satt ensam kvar vid matbordet. Kunde inte förmå mig att äta. Jag tyckte bara om sirapssmörgås, gamla tuggummin doppade i socker, äpplen doppade i socker.Har alltid vetat att jag varit sockerknarkare,. Í skåpen är och var det tomt på kex och kakor, saft, marmelad glass fanns inte. Barna fick lördagsgodis men för övrigt bara hembakat bröd, potatis, älgkött. De har som vuxna inga hål i tänderna, medan min barndom var en enda tand-och magvärk. Kan undra om någon mer i din släkt haft dina problem. I min släkt finns alkoholism, men överviktig kan jag bara se på gamla kort , att farfarsfar var. Livet är och förblir en kamp. Det ska bli så roligt att se och höra dig på LCHF eventet i Säffle.

Svar: Tack Monica för det du skriver <3 Du har verkligen kämpat mot sockret i ditt liv, med olika besvär. Vad jag vet finns i min släkt ingen med mina mat problem, får forska lite.Intressanta tankar du delar med dig av, och jag hoppas verkligen vi får en chans att hinna ses i Säffle. Ha en trevlig Valborg, kram <3
halvalindha

#13 - - Nette:

Undrar om du nånsin kommer att fatta vilken resa du har gjort. Fysiskt, biokemiskt, mentalt. Du är otrolig! Och inspirerande. Är så glad att länken till din blogg fanns på Kostdoktorns sida så att jag hittade hit.
Och för övrig har jag idag på mig en kjol, en topp och en omlottkofta som jag inte har haft på åtta år. Kjolen sitter dock lite löst ;). Extra kul när jag kom till jobbet och fick höra hur fin jag var.
Stora kramen <3 /Nette

Svar: Tack snälla du, dina ord värmer <3 Härligt att du kunde ha kjolen och visst är det viktigt att få bekräftelse av andra även som vuxen. Stor kram till dig med och ha en fin Valborg.
halvalindha

#14 - - Paula:

Hej Lindha ! Har följt ditt blogg länge och läser nya och gamla händelser och är väldigt imponerad av vad du har åstadkommit. Vill verkligen peppa dig att SKRIVA en bok av din resa. Det skulle säkert vara till mycket hjälp ( glöm ej bilderna), att veta mer ingående och djupare. Har själv gått ner 17kg, men kämpar ännu med massor av kilon att gå ner, och nu är någon sorts platå och försöker snabba detta med fasta, men räknar inte kalorier på fastedagarna men försöker äta lite mindre. Läste om Frida, att hon tog fettkaffe på morgonen( utan annan mat) ,två gånger i veckan och det verkar hjälpa henne, Så kanske det är bättre sätt än ,att äta 500 kcal som det har skrivits så mycket ? Vad tycker du om fasta? Fortsätt med denna fina blogg, och om du skriver boken, kommer jag att köpa det. Kram

#15 - - Josef Boberg:

FANTASTISKT !

#16 - - Anna 1:

Du är fantastisk! Vad jag ofta eller faktiskt alltid har problem med är att jag äter så mycket. Det finns inget lagom! Kroppen reglerar INTE min mättnad. ALLT är gott o det är jättesvårt.
Hur gör du?

#17 - - Towe:

Mycket bra skrivet! Ärligt, varmt och inspirerande. Det är en fröjd att följa din blogg. Om du skrev en bok skulle jag köpa den direkt.

Svar: Men åh tack för dina värmande ord, får jag ge ut en bok skriv till mig så ska du få en gratis. Stor kram och ha en fin Valborg <3
halvalindha

#18 - - Fröken Grön:

Vilken resa du haft! Så otroligt bra och starkt jobbat! Gillar din kämpar glöd. Många kan nog tappa inspirationen efter "misslyckanden" Men då hörde jag såna klocka ord en gång. -Man har aldrig misslyckats förrns man gett upp. Viket är helt sant. Och du har verkligen inte gett upp trotts motgångar. Grym du är! :)

Svar: Tack snälla du. Bra citat så länge man har viljan så vinner man till slut :) Ha en fin Valborg, kram <3
halvalindha

#19 - - cornyz.blogg.se:

wow, vilken resa! All kärlek till dig!

Svar: Tack <3
halvalindha

#20 - - Hanna Karlsson:

Du är en stor källa till inspiration!

Svar: Tack för dina ord <3
halvalindha

#21 - - Ambitious:

Otroligt inspirerande!! Så roligt att läsa! "Allt går bara man vill" - det har du verkligen bevisat. Kram

Svar: Tack snälla du <3 Ha en fin Valborg :)
halvalindha

#22 - - Julia:

Du är helt fantastisk! Blir så imponerad och inspirerad :)

Svar: Tack snälla du <3
halvalindha

#23 - - Lovisa:

Hej Lindha. När jag först läste ditt inlägg blev jag livrädd. Jag är 25 och fick för sju månader sedan min första son. Redan innan graviditeten hade jag börjat gå upp i vikt och vägde 70 kg (normal vikt 65) och väl under graviditeten gick jag upp 30 kg. Under hela mitt liv har jag slagits med avsky mot min kropp, jag har kräkts upp mat, jojobantat, tränat maniskt för att sedan som du, återkomma lite tyngre. Jag är besatt av mat, jag tänker på det hela tiden och äter snabbt på grund av någon konstig känsla att jag inte kommer få mer mat. Jag blir arg i smyg när någon vill smaka på mitt godis. Nu väger jag cirka 75-80kg och jag är livrädd för att tappa konstrollen och vips vara uppe i över 100kg även om det känns som om det är dit jag är påväg. Jag undviker att bli fotograferad, speglar, badhus, tajta kläder och på sista tiden skäms jag till och med framför min sambo. Jag skäms förresten hela tiden, det känns som om folk ser mitt begär inför mat och äcklas av mig, jag skäms över att alltid beställa största portionen, jag skäms över att ta en kaka mer än alla andra. Jag är rädd för att träffa mina vänner för att de ska se att jag kanske gott upp i vikt sen sist. Känner mig fullständigt vilsen och vet inte vad jag ska göra. Det enklaste vore att ge upp, ibland vill jag bara dö och slippa vara medveten om min kropp hela tiden. Jag känner mig totalt uppgiven. Vad ska jag göra?