Läsarfrågor

Fick detta fina inlägg av en läsare och kände att jag måste visa er alla den, då den verkligen är så bra.

Ge inte upp!! Tack Marlene :)


Marlene;
Skrev detta i min blogg i går. Tycker den passar att sända till dig i dag då jag läste din blogg ;) Lycka till med dina drömmar!
 

Våga drömma

”Skriv en uppsats om dina drömmar.” Den uppgiften har många skolelever fått genom åren, och så även Tommy som gick i en liten byskola någonstans i Sverige på 50-talet. 

Tommy hade mycket att drömma om, men väldigt lite att bygga sina drömmar på. Hans familj var fattig och hade fått flytta ofta eftersom de var tvungna att flytta dit där Tommys pappa kunde få arbete. Så Tommy hade få riktiga vänner och var hopplöst efter i skolan. Men drömmar hade han. 

Den här kvällen slet Tommy hårt med sin uppsats. ”När jag blir stor ska jag bli konstnär och bo  en stuga på landet som jag själv har byggt.” Tommy ritade noggranna skisser över hur huset skulle se ut, och han var mycket stolt när han dagen efter lämnade in sin uppsats till läraren. 

Tre dagar senare fick han tillbaka uppsatsen med ett stort rött C uppe i hörnet. Lägsta möjliga betyg! När lektionen var slut gick Tommy fram till läraren och frågade varför han fått C på sin uppsats. 

”Det här är en helt orealistisk dröm för en grabb som du. Du är fattig, saknar nästan helt utbildning, har ingen konstnärlig begåvning och vet ingenting om att bygga hur. Om du skriver om uppsatsen med en mer realistisk dröm, så ska jag ompröva betyget.”

Tommy visste inte hur han skulle göra. Han funderade hela vägen hem, och på kvällen innan han skulle somna frågade han sin pappa vad han skulle göra. Pappan slog sig ner på Tommys sängkant och tittade allvarligt på honom.

”Det är din dröm, Tommy”, svarade han. ”Det är du som måste bestämma hur viktig den är för dig.”

Nästa dag lämnade Tommy in samma uppsats igen. ”Du kan behålla betyget så behåller jag min dröm.”

Trettio år senare berättade Tommy den här historien för tjugo barn som kommit på besök för en veckas målarkurs.

”Det här berättar jag för er eftersom ni nu sitter i ett hus på landet som jag själv har byggt, och i morgon ska jag visa er utställningen med tavlor som jag målat. Om ni tittar ovanför den öppna spisen ser ni min uppsats inramad. Den påminner mig om att jag inte ska ge upp mina drömmar. Och ni ska inte heller låta någon stjäla era drömmar.”

http://livetsmedaljong.wordpress.com/2014/09/15/vaga-dromma/