Läsarfrågor

Får mycket läsarfrågor vilket jag uppskattar, och här kommer några frågor som jag känner att fler kan få ta del av.
 
 
 
Bra jobbat. Undrar hur mycket du åt under en dag, jag tror att jag äter för mycket eftersom jag inte går ner. Det sägs ju att man ska äta sig mätt. Hur gjorde du ?
 
Jag har svårt att känna mättnadskänsla, måste äta sakta eftersom det tar ca 20 min. för mig innan jag känner mig mätt. Är man osäker kan man väga proteinet som du ska äta och jag åt/äter alltid 150-200g kött/fisk till varje måltid, så det är ett bra riktmärke, sedan tillkommer grönsaker och såser. Ibland behöver det inte betyda att du inte går ner i vikt för att du äter för mycket som du tror, ibland kan boven vara att du får i dig för lite fett, eller för mycket mejerier. Du får prova dig fram, så ska du se, att allt eftersom kommer du känna och märka hur och vad din kropp behöver för att gå ner i vikt. Hoppas du blev lite klokare med de svaren. Kram. 
 
 
 
En sådan fin och inspirerande artikel! Undrar hur mycket du vägde när du var gravid med minsta flickan? När jag var gravid med mina två barn, så var jag fullkomligt lycklig, i stort sett utan matsug! jag har ett tiotal LCHF böcker, samt lånar en del på biblioteket. Har skänkt bort några med lyxiga recept som vinster i lotterier till vår bygdegård. I en del finns recept på godis, kakor, vilket lockar mig för mycket. I den sista av Birgitta Höglund bovetegröt!  Kommer att ge bort fler. Tror inte Röda Korset vill ha dem i sitt bokrum.
 
När jag var gravid med min minsta, vägde jag runt 110 kg om jag kommer i håg rätt 2007. Då jag haft flera missfall innan jag lyckats att bli gravid, så fick jag gå på specialistmödravård, självklart för att jag var så överviktig. Hade en väldigt bra läkare där som var väldigt sympatisk och sa att det är bra om du försöker promenera lite, och kanske gå ner lite i vikt, för annars kan det bli en jobbig förlossning.
 
Jag fick kraft och energi då, att för mitt barns skull måste gå ner i vikt, så jag gick ner otroliga 30 kg under graviditeten och förlossningen gick jättebra och snabbt, gick på 7 min och sedan var hon ute. Men ett halvår senare hade jag gått upp mina kilon igen. Har stor ålderskillnad mellan mina barn 16 år och 7 år, men det har sina fördelar också, storasyster är duktig på att ta hand om lillasyster.
 
  
 
Tänker nu skärpa till mig på allvar och försöka gå ner i vikt, hur gör du med lunchen? Gårdagens middag eller omeletter av olika slag ?
Mellanmålen, har du ätit några sådana?
Jag är äldre än du och tror det blir svårare för mig men jag går på gym 2 ggr i veckan och försöker promenera de andra dagarna.
 
Jag försöker alltid laga större middagar så att det räcker både till min man och mig till lunch dagen efter.
I början behövde jag mellanmål och hade alltid i handväskan små Babybel ostar som är goda och mättande, eller så köpte jag mig en ölkorv.
 
Har jag ingen lunchlåda blir det ofta en 1/2 grillad kyckling från affären, gärna med aioli eller bearnaissås. Plocksallad från ICA fungerar bra det också. Jag tycker att två dagar på gymmet låter som en bra början, när du känner att du blivit starkare är det bra om du går till gymmet tre ggr i veckan och promenerar de andra dagarna, men glöm inte att ha en vilodag också.
#1 - - Katarina:

Men inte äter du väl 150 - 200 gram protein till varje måltid? 100 gram kyckling innehåller cirka 20 gram protein. Jag antar att du menar att du äter 150 - 200 gram av exempelvis kyckling, kött eller fisk per måltid?

Svar: Ja skrev fel , tack för att du sa till, ha en fin onsdag :)
halvalindha

#2 - - Maria O:

Du menar nog 150-200 g kött/fisk och inte protein. :-) 100 g kött innehåller ca 20 g protein.

Svar: Absolut, fel av mig, tack för att du sa till :) Ha en härlig onsdag.
halvalindha

#3 - - Sherman:

Herregud så bra gjort att gå ner tretti pannor för bebins skull! Det är kärlek det :)

Svar: Tack :)
halvalindha

#4 - - Anonym:

Har du någon tanke om: lchf och 5:2 för att få lite fart på vikt minskningen / Nancy

Svar: Jag har aldrig behövt kombinera de två, men vissa säger att de fungerar. Har min viktminskning stått stilla har jag minskat på mejerierna och ändrat motionen. Lycka till kram.
halvalindha

#5 - - .monica:

Så duktig viktminskning under graviditeten. Men trista demoner som fick dig äta igen allt! Jag tror du tämjer dem till stordåd nu! Ska bli kul att läsa vad du hittar på! :-)

Svar: Ja det är märkligt, att man kämpat att gå ner i vikt och så släpper man allt helt plötsligt, mycket märkligt. Men nu är det annorlunda.... Kram :)
halvalindha

#6 - - Tess:

Fick en fundering apropå första frågan - äter du likadant nu som de senaste två åren? Med undantag för att du kunde unna dig en pizza efter ditt lopp och så. :)
Många försöker ju äta jättestrikt/lite för att gå ner fort och sen äta lite mer för att hålla vikten.

Svar: Ja jag kan säga att jag äter "nästan" så strikt, men är lite mer liberal och kan ta mig någon extra ostskiva till mellanmål och så. Sen har jag minskat ner träningen från två timmar per dag till 40-60minuter i stället plus en eller två vilodagar i veckan. På så vis håller jag vikten, det är precis som om min kropp ställt in sig på att det hä är rätt vikt för mig till mina 170cm, för jag går inte ner mer och det vill jag inte heller. Ha en trevlig onsdag kväll kram.
halvalindha

#7 - - linda:

Tack Linda för all inspiration och ärlighet, du är en förebild! Nyfiken på hur du kunde gå ner under graviditeten, allt jag vill göra är att äta och vila. Gärna tips för jag vet inte hur jag ska göra...

Svar: När man har sitt barn i magen, så får man så mäktiga överlevnadsinstinkter, man vill göra allt för att barnet ska må bra. Sen när mitt barn föddes och mådde bra, var det precis som om ja då släppte allt, jag gick inte ner i vikt för min skull då. Konstigt hur man tänker. Men just då under graviditeten så promenerade jag varje dag, men körde då kostcirkeln, frukost, lunch , middag kvällsfika. Det var väl därför det inte blev hållbart kolhydrater triggar och jag var ständigt sugen. Men just då, gjorde jag det för mitt barns skull. Ganska roligt att ha kvar från barnmorskan journalen att ja gick ner i stället för att gå upp i vikt, och att alla mina värden i kroppen var bra. Så i slutet på graviditeten behövde jag inte gå till specialistmödravården. Tips till dig, promenader, undvik sötsaker och kör liberal LCHF. Ha det gott kram.
halvalindha