Jultraditioner förr och nu

Fick en läsarfråga om hur  jag hanterar mina Jular nu, mot förut med alla frestelser att hantera.
 
Fina Malin de där har hon gjort jätte bra!
Håller själv på för fullt men har långt kvar, går jätte bra just nu o är så tacksam.
Började av en slump dagen efter Frida så roligt att följa.
Just nu känns julen vara lite i vägen.
El som en extra utmaning.. 
Har varit grymt sockerberoende men de är över nu.
Julen har varit en sån där tid då de bara inte gått att få nog.
O julgodis o julbak har flitigt intagits från advent till efter nyår..
De blir ett antal veckor med viktökning.
För några dagar sedan skrev jag att jag va förbannat trött på att banta varje höst o frossa varje jul O banta varje vår o frossa varje sommar.
Som att jag va tvungen att hålla på så?!?
Nu vet jag bättre o insikterna man får när man äter lchf är underbara.
Undrar hur du planerade/tänkte kring just jul under din viktminskning? Och även nu förstås.
Är väldigt mycket känslor o minnesbilder kring att just äta de man brukar kring jul o skulle uppskatta en kommentar av dig Linda.
Du va jätte bra under din föreläsning här i Föllinge, fortsätt med det.
Du är en enormt stor inspiration. Tack
  
 
Jag älskar Julen med allt runt omkring, helst skulle jag bara vilja vara ledig hela december och pynta, slå in julklappar och baka. Mina barn har alltid fått öppna en adventskalender med små paket varje morgon, där jag köpt små, små grejor och slagit in alla små paket, med olika snören och fina julpapper, 48 paket att slå in.
 

Jag älskar julpapper och är en riktigt samlare, jag köper nya varje år och älskar att köpa matchande juletiketter till med snören, har säkert 100 olika julpapper och har redan inhandlat tre nya och fina. Sedan har jag några favoriter som inte finns att köpa och som jag sparar. Jag älskar verkligen Julen med allt vad det innebär.
 
 
Jag har så många traditioner; vi bakar pepparkakor, lussekatter, pepparkakshus och minst sju sorters kakor. Dessutom har jag alltid haft ett godisbord med fina glasburkar med lock som i Pippi Långstrumps godisbutik, den ena burken innehåller polka och fruktspån, den andra knäck. Sedan har jag en fin Carl Larsson jul-låda, och den innehåller allt julgodis du kan tänka dig, därutöver alltid Aladdin chokladask, Wienernougat-ask, Aftereight. Ja herregud, varför berättar jag detta för er!!!!
 
Man har så rotade traditioner, så första julen under min viktminskning körde jag hela racet som vanligt, precis allt eftersom barnen ville ha sina invanda jular. Och just då var jag så inne i min viktminskning, och verkligen stålsatte mig mot allt, även om det doftade nybakat så lyckades jag klara min första Jul. Då var jag fortfarande inne på att LCHF var tillfälligt, och hade ännu inte insett att detta är min livsstil.
 
Men fördelen med LCHF är ju att du får äta så mycket gott från julbordet; prinskorv, kalvsylta, julskinka, revbensspjäll, ostar, ägghalvor med majonnäs på med dill och räkor, lax i alla sorter, köttbullar... Och visst saknade jag potatis, men valet var ändå lätt; ingen potatis för mig.
 
Jag valde innan jag började med LCHF, att ska jag fuska med något så planerar jag det i förväg, och eftersom jag älskar leverpastej och rödbetssallad så fick det bli mitt fusk. Ingen glögg första året; för mycket socker. 
 
Jag använder mig av en Viktapp där jag själv skriver ner vad jag väger och så räknar den själv ut BMI osv. Går att ladda ner gratis, Viktkoll heter den. Så här såg min viktminskning ut Julen 2012, och då hade jag börjat min viktminskning mars 2012 på 140 kg, till mina 170 cm..
 

Och så här såg viktminskningen ut Julen 2013, känns så bra att jag sparat allt så jag verkligen kan visa er min viktresa på riktigt, hur det är med vikten upp och ner, men att det i slutändan går att nå målet!!!
 
 
Hur hanterar jag Julen 2014 nu då? Jag kommer baka lussekatter och pepparkakor med mina barn. Har hittat ett så perfekt LCHF recept som jag ska prova, och pepparkakshuset är en tradition, barnen ansvarar för en sida var de dekorerar själva och tävlar om vem som gör finast :) När pepparkakshuset stått och blivit dammigt hela julen så vill de bara krossa huset för att det är kul. Så huset gör vi även i år.
 
Man får bestämma sig innan julen för hur och på vilket vis man ska hantera den. Har jag behov av att unna mig kolhydrater så bestämmer jag mig innan, så blir det lättare att hantera. Jag kommer slå till på leverpastej och rödbetssallad, känner att jag hanterar det. Sedan kommer jag att motionera som vanligt, det är så vanligt att man tänker; -nu ska jag äta i jul. Och då slutar man automatiskt med att träna också, åtminstone har jag varit sådan. Dumt, väldigt dumt. Men jag känner att det inte är värt det, och det är mycket frestelser runt en hela december, så visst; -det är inte lätt.
 
Planera in ditt fusk och fortsätt motionera som vanligt. Sedan har jag bestämt att jag bara fuskar på Julafton och Juldagen, och för mig betyder fuska inte att frossa utan att smaka, man tar ju lite av allting på julbordet.
Här är en bild från Julafton 2005, hittade ingen bild från Julen 2012 eller 2013 just nu, men här hade jag inte hunnit komma upp i 140 kg men var på god väg.
 
 
 
Jag har ju barn, min tonåring som är 16 år älskar att träna och är inne på LCHF till viss del och är försiktig med socker, men min 7-åring är det svårare med, speciellt sötsaker. Och man kan ju inte bryta traditioner hur som helst, men däremot sakta förbättra allt eftersom. Bara på skolan där det serveras sötsaker, frukt och allt som inte är LCHF; pasta, potatis, ris varje dag. Där får man smyga in LCHF försiktigt, inte för att hon behöver gå ner i vikt utan för att det är bra för hälsan.
 
Sedan handlar ju julen mycket om annat än mat och godis, det är allt runt omkring som också är mysigt, även om jag också varit väldigt fokuserad på allt gott och julmat förut. Idag känner jag inget behov av att frossa, känna mig svullen och vara illamående-mätt hela julen. Den känslan avskyr jag; hur kläderna känns trånga för att du ätit för mycket, usch! I år siktar jag på en julröd fin klänning som jag ska unna mig, har inte hittat den än, men så fort jag hittar den så ska jag visa den för er.
 
Bland det godaste jag vet är Janssons frestelse, men det får jag spara till nyår eftersom de få tillfällen jag fuskar så vill jag fuska med en riktig Jansson. Och så har ju jag gjort hela min viktminskning, och jag tror det är det som gjort att jag lyckats; jag har inte förbjudit allt för resten av livet. Men ändå, ju längre jag ätit LCHF så har jag fått mindre behov att fuska. Så vem vet, snart har jag kanske gjort egen LCHF-leverpastej och LCHF-rödbetssallad, men än är jag inte beredd att släppa det gamla och 1 gång per år känns ok just nu. Sedan är vi alla olika hur kolhydratskänsliga vi är och vad vi klarar av, eller hur?
 
Men det viktigaste av allt hur ska man kunna stå emot alla sötsaker, hur gjorde jag? Det är ingen enkel fråga att svara på, utan just i den situationen där du är då med frestelserna framför dig, så måste du ta beslut själv varje gång och göra ditt val. Vissa dagar är lättare än andra men för mig var viljan att gå ner i vikt så mycket större än att ta den där kakan som vi alla vet leder till fler, eller hur!!
 
Jag valde och jag väljer att ta rätt beslut som ska göra att jag når mitt mål. Jag väljer att inte falla för frestelsen för att jag vill gå ner i vikt, tänk positivt, inte hur ska jag överleva utan sötsaker. Beslutet är ditt. Jag väljer att äta i jul och tar de konsekvenserna och känner mig som en julgris, eller så väljer jag att må bra. 
 
Ja, det här är mitt svar på tankar och känslor runt traditioner vid Jul. Jag förstår om vissa kanske reagerar på att mitt sätt är ett feltänk. Men det är det här som gjort att jag lyckats gå ner 70 kg och min man 45 kg, och dessutom hållit vikten i snart ett år. Och det är den stora skillnaden mot alla dieter jag provat förut, att LCHF är det rätta för mig. 
 
  
 
 
#1 - - jeanette sandelin:

Vilken underbar lösning och läsning gällande julen!!! Jag har bestämt mig för löpning på julaftonsmorgon för att få plats med en liten bit ostkaka som man har på Dalsländskt julbord. Den ätes ihop på tallriken med den andra maten. GOTT!
TACK för Sveriges VIKTigaste blogg genom tiderna :) Röd klänning hade jag också tänkt men den blev lila. Serveras med senapsgula strumpbyxor ;)

Svar: Härligt med löpning på morgonen, själv kan jag inte jogga just nu ryggen klarar det inte men det finns många andra motionssätt :) Ostkaka lät gott, med grädde till. Lila är fint speciellt plommonlila, har inte hittat min klänning än. Ha en fin lördagkväll kram<3
halvalindha

#2 - - Anette G:

Fantastiskt att se er före- och efterbild! Ni måste verkligen ha fått ett nytt liv på många sätt.

Har du testat att göra Jansson på rättika istället? Det ska visst vara ett väldigt gott alternativ.

Svar: Ja livet har blivit så mycket lättare att leva på många sätt :) Rättika har jag aldrig provat, men blev nyfiken att prova, tack för tipset. Kram :)
halvalindha

#3 - - Jeanette:

I år så firas julen hemma hos oss, och vi har flera i släkten som äter LCHF så det blir bra. Kommer dock att göra vanlig traditionell julmat också + lite annat nyttigare. Och likaså med godis, lite LCHF gott och lite vanlig knäck och kola. Sen gör man ju valen själv hur mycket man stoppar i munnen:) Ha en trevlig helg du fina<3
Kram

Svar: Alldeles riktigt, man väljer själv vad man stoppar i sig. Ha en fin helg du med kram<3
halvalindha

#4 - - G I N A ~:

älskar dina före och efter bilder! :) och grymt att du orkade stå emot allt gott din första jul! ^^

Svar: Tack snälla du<3
halvalindha

#5 - - monica:

Så söta ni är, du och din man! Minst 20 år yngre på efterbilden! Jag älskar julen med fina gardiner, stjärnor och ljusstakar i fönstren, underbar julmusik , vackra blommor . Allt kalorifritt! Din julpapperssamling skulle säkert min dotter vilja bli vid, hon sparar också. Packar också julkalendersaker till barnbarnen, fast bara 24 saker.Fäster en skriven remsa för varje dag, var de ska leta efter paketen. Och maten , ja, är det nån skillnad på jul- och påskmat?? Skulle vara risgrynsgröten. Funderar på att göra ostkaka av keso, grädde, ägg och lite mandel. Jag hoppar allt godis. Tar lite av olika nötter. Och sen midnattsmässa i kyrkan, fast vi inte är kyrkliga annars. Hoppas på lite bättre vinter i år.

Svar: Låter härligt Monica :) Bra du skriver allt det runt omkring som är det viktigaste egentligen är kalorifritt<3 Har aldrig varit på midnattsmässa men alltid velat, har varit så trött, men i år kanske....
halvalindha

#6 - - Milla:

Tack Snälla Linda.
Jag gjorde en plan för hela december redan för en vecka sedan.
Vilket några tyckte va lite lustigt..
Men har man varit starkt sockerberoende o tagit varje tillfälle i akt tidigare att få äta med "gott" samvete är de det som krävs, iaf när de kommer till mig. Och är man inte van att äta lchf gotta sedan innan vilket jag inte är, så kommer de bli lyx att äta en lchf lusse bulle en advents helg el lchf risalamalta på julafton allt är ju relativt.
Har en massa goa recept på lchf substitut men sparar på det till speciella tillfällen framöver.
Och jag fullkomligt älskar jul jag med o att få jul mysigt hemma gör mig alldeles varm och glad.
Detta är en tid att njuta, av mycket mer än.bara mat.
Tack för ditt svar och att du delar med dig

Svar: Men det låter jättebra att du gjort en plan, det är så jag också gjort hela tiden, då blir det lite lättare. Bra tänkt där att spara lchf gotta till speciella tillfällen, man kan ju inte äta det jämt heller bara för att det är lchf. Ja visst är det mysigt med Julen <3
halvalindha

#7 - - Nette:

Bra inlägg. Just julen stressar mig inte så mycket. Det finns så mycket bra lchf-mat att välja på. Det luriga är väl julgodiset. Här kommer det bli fusk på julafton med Ris a la Malta som jag bara älskar. Och kanske lite vörtbröd. Ska göra eget julgodis med nötter och riktigt mörk choklad. Om mitt viktprojekt tar tre dagar längre tid pga detta må det vara hänt. Det gäller att hitta en balans mellan vardag och fest och inte göra hela december till ett enda långt julbord :)
Min morot: om jag når nästa delmål före Lucia, får jag köpa ny, fin klänning att ha på firmafest och julhelger.
Kram och tack för kloka ord :)

Svar: Åh va härligt att läsa Nette :) Precis som jag skriver för att det ska vara hållbart måste man hitta en bra balans mellan vardag och fest. Man får välja dagar!!! Kram själv och tack för att du delar med dig till alla hur du tänker. Kram<3
halvalindha

#8 - - Tove :

Nette, hoppas du ser detta för här kommer ett tips =))

http://allagodating.se/2013/11/18/lchf-vortbrod-fira-jul-med-farre-kolhydrater/