Vem gjorde mig överviktig

Fick denna intressanta läsarfrågan.
 
Läsarfråga;
 
Hej Lindha!

Tack för en fantastisk blogg!

Eftersom jag vet hur mkt du nu uppskattar kläder, samt skönhet och utseende och det faktum att du kan ha vilka kläder du vill, och hur fantastiskt det känns för dig, skulle jag vilja fråga.......

Om man jämför med hur det var förr, när tält tunikor och svarta stretch byxor på post order var det enda alternativet.

Därför skulle det vara intressant att få din åsikt om något jag har funderat mkt på.

Alla dessa "tjockis" avdelningar, på alla stora varuhus, samt speciella tjockis butiker, som har poppat upp på senare år, vad anser du om dem?

Du har många ggr skrivit om hur svårt och deprimerande det var att hitta kläder som  kraftigt överviktig. Samtidigt som du inte kan förstå hur du kunde leva I "förnekelsen" så pass länge, och fortsätta med ett ohälsosamt och begränsat liv I så många avseenden. Du inser nu hur mkt du missade som tjock, som tex att gunga  och leka med dina barn etc etc.

Är de här butikerna bra, eller förnedrande. Har vi gett upp? Visst Finns det en marknad och efterfrågan och det är ju den som styr, men är den bra för folkhälsan? 

Visst är det bra att alla människor, även kraftigt överviktiga ska kunna hitta kläder, men är det inte samtidigt att uppmuntra ett ohälsosamt tillstånd.

Du som har varit på båda sidorna, som vet hur fantastiskt och befriande det är att vara normalviktig, och som önskar alla att få uppleva det. Hur känner du?

Du och din man var normalviktiga, när ni gifte er, men i femton år kunde ni inte ha era Egna vigselringar, som ni skulle ha burit för resten av livet. Du har skrivit att du önskar att du hade vaknat upp tidigare, och tagit tag I saken.

När ska man nå botten, när inga kläder passar, eller Finns att köpa på marknaden, eller när man inte längre kommer in I en normal bil, eller måste köpa två biljetter på flygplanet, (som I amerika typ)? När ska man vakna?

I amerika Finns det bröllopsbutiker för kraftigt överviktiga. 22åriga blivande brudar på 140 kg och mer, kan gifta sig I super sized bröllopsklänning. Vad tycker du om det? Är det fantastiskt, eller bara tragiskt? Om du hade gift dig när du var 140kg, skulle du ha fotot kvar på väggen nu? 

På sin bröllops dag, när man ska känna sig som den vackraste man någonsin var. 

Bidrar den här aklimatiseringen till fetma, eller är det ett nödvändigt ont/gott I samhället? 

Hur känner du Lindha?
 
 
 
 
Tack för ditt intressanta inlägg. Jag kan bara utgå i från mig själv, och skriver om hur jag mådde och hur jag kände/ känner, alla är vi olika. Jag trivdes inte, och mådde inte bra med min övervikt, men det finns ju människor som säger sig må bra trots övervikt, och det accepterar jag.
 
Jag hade inte orken eller förmågan att ta tag i övervikten förrän, som du skriver, tills jag nådde botten. Men det är väl så med allt missbruk, eller när man mår dåligt, på något vis måste man verkligen nå botten för det är då du inser att det är allvar, och det är då du är som starkast trots att du nått botten.... Det är då du får kraften att fixa detta, och att nu får det vara slut på den här skiten. Så var det för mig i alla fall. 
 
 
Jag personligen tror inte att utbudet för kläder till storvuxna göder fetma, jag såg det som min livräddning när jag var tjock och hade svårt att finna kläder. Man kan inte skylla på att det finns butiker för storvuxna, då skulle man ju behöva stänga restauranger och systembolag. Ska vi sluta sälja kläder för de som är så smala också, för det är inte heller är sunt, de mår dåligt också? ALLT SITTER I HUVUDET, det är bara du som kan påverka dig själv, ingen annan. Sedan kan man ha stöd av andra runt omkring men det är bara du och din egen vilja som kan förändra och göra jobbet. Det är bara du själv som kan få dig att vakna ingen annan.
 
Vill man gifta sig när man är överviktig som i Amerika som du skriver, så är det väl fantastiskt att man köpa klänningar i den storleken. Alla har lika värde även om det är dåligt för hälsan, men man kan inte döma ut någon, man vet ju inte bakomliggande anledningar till varför man är överviktig.
 
Om jag utgår från mig själv, så hade jag aldrig gift mig som överviktig, men det är jag det, och det betyder inte att jag dömer andra, utan det handlar om att jag hade en inre bild om hur mitt bröllop skulle vara. Men sedan att jag gick upp 70 kg efteråt är en annan historia.
 
 
 
Jag förstår på sätt och vis din fråga om butiker. När jag hade byxor med resår, vilket betydde att jag kunde gå upp hur mycket som helst för det töjdes ju bara ut, om det inte hade funnits kläder, jag menar då hade jag ju fått börja gå naken, men samtidigt ibland så var jag tvungen att gå till sömmerskan och lämna in tunikor som de sydde in tygkilar på sidorna för att göra den bredare. Så jag får nog ändå hålla mig till att förändringen måste ske hos dig. Man kan inte skylla på att det finns butiker att köpa stora storlekar i, folk blir inte smalare eller tjockare om de butikerna finns eller inte, det är ditt eget ansvar för hur du vill se ut, och hur du vill må, och hur din hälsa ska vara. Man kan inte gå och vänta på att någon ska komma med ett trollspö!!!
 
 " Den enda som hindrar dig från att uppfylla din dröm är du. "
 
 
 
 
 
#1 - - Tess:

Näe, jag tror inte heller folk blir tjockare för att det finns större kläder. Det är inte lättare att gå ner i vikt för att man har alldeles för små kläder, snarare tvärtom.
Däremot det faktum att alla kolhydratrika förpackningar blir större och större tror jag kan påverka en redan dålig mathållning. De flesta äter ju upp allt oavsett hur stor påsen är.

Svar: Ja det är sant, chipspåsarna finns i Big size!!!
halvalindha

#2 - - Cyber- life with autism and art:

Wow, ganska stor skillnad. :O
Jag kände mig sådär med, jag brydde mig inte ett skit om hur jag såg ut eller klädde mig..nog för att det inte var så viktigt för mig. Nuvarande så är det viktigt. :)

Svar: På jobbet ville jag känna mig fin, men hemma var det inte nödvändigt.
halvalindha

#3 - - p:

Det är självklart att det ska finnas kläder för överviktiga. Skuldbeläggandet i att ta bort sådant skulle bara öka på skammen för de överviktiga och säkerligen få dem att äta ännu mer/fel. Ett så värdigt liv som möjligt tillsammans med kunskap om rätt kost för att gå ner i vikt är en betydligt värdigare och mer effektiv lösning än att ta bort möjligheten att köpa stora kläder!

Svar: Håller med, klart det ska finnas kläder för alla!!!
halvalindha

#4 - - monica:

En sån vacker bild av er! Utan att veta vad som väntade! Du ger ett mycket bra svar angående utbud av kläder mm för kraftigt överviktiga. Alla orkar inte ta tag i sitt liv, men skuldbeläggs för att de inte gör det! Tänk om alla kläder skulle vara storlek 40 liksom skor.

Svar: Tack!! Man får inte skuldbelägga nån, alla gör vad de kan med det dom har. Ha det gott, kram.
halvalindha

#5 - - CVN:

Mycket bra skrivet! Håller med 100%.

#6 - - Lotta Blomberg:

Det är väl toppen att det finns kläder för alla storlekar, ska överviktiga gå nakna?

Lindha, du och gubben ser nästan lika unga ut nu som på bröllopsbilden :-).

Jag håller på att ta tag i mitt lilla viktproblen (tror att det kan vara 8-10 kilo, törs inte väga mej, märker ju på kläderna om jag går ner), lchf funkar inte för mej, kanske för att jag är veggo och inte får i mej tillräckligt med proteiner då så jag kör klassisk kaloriräkning och försöker motionera, dock har ryggen ballat ur så det blir tyvärr inte mycket av det just nu. Blir inte så lite inspirerad av dej, om du gått ner 70 kilo ska väl jag klara av att gå ner några kilo iaf tänker jag :-).

Kram Lotta

Svar: Vad trist med ryggen Lotta, har själv haft det besvärligt med den nu i sommar. Man måste göra det som fungerar för en själv och hitta dit. Det finns ingen mirakeldiet för alla, efter så många års jojo bantningar har jag hittat hem!!! Även om du inte har 70 kg övervikt som jag lyckades få till, så är allt relativt, dina 8-10 kg är viktiga för dig och du känner redan nu stopp, vilket är bra innan det går för långt. Klar du kommer fixa dina kilon ge det en chans och bestäm dig fina du kram :)
halvalindha

#7 - - Anna 1:

Jättebra svar Linda! Du formulerar dig så att budskapet går in.
Man måste ha varit med om saker och ting innan man förstår med ALLA sinnen....

Svar: Tack, kul att höra. Visst är det så, har man varit där, vet man. Kram.
halvalindha

#8 - - jeanette sandelin:

Så stiliga ni är och var (på bröllopsfotot).
VEM som gör en fet är nog ingen annan än en själv.
Tips på bästa butiken är klart Zizzi <3
Och på loppis/2nd hand finns ofta stora kläder - om man letar.
KRAM fr sö Dalsland.

Svar: Tack Jeanette :) Zizzi är bra, helt klart bästa butiken. Kram och hoppas du hade ett trevligt födelsedagsfirande, var smörgåstårtan god?
halvalindha

#9 - - Sherman:

Alltså, hm, jag drar öronen åt mig litegrann av formuleringen "om du hade gift dig när du vägde 140 kilo hade du haft kvar fotot på väggen då?"
Det är väl en väldigt märklig icke-fråga egentligen?
Naturligtvis hade man haft kvar fotot på väggen?
Det är en stor händelse i ens liv, för de flesta av oss i alla fall. Visst vill man vara vacker på sin bröllopsdag, men vikten är väl fullkomligt egal? Det handlar om kärlek, att man lovar sin älskling att nu håller vi ihop resten av våra liv..
Personligen var jag smällgravid och överviktig när vi gifte oss för tolv år sen, och ni kan ge er fan på att fotot sitter på hedersplats :)
Kram!

Svar: Ja den frågan var svår, jag hade också haft kvar fotot, väljer man att gifta sig när man väger 140kg så står man för det och blir en vacker brud. Klart man behåller det fotot. Precis som du skriver så är kärleken viktigast, det är därför man gifter sig. Härligt att du har ditt foto på hedersplats, och det ska du fortsätta ha, precis som jag hade mitt men ingen förstod att det var jag. Kram.
halvalindha

#10 - - jeanette sandelin:

Smörgåstårtan var supergod. Jag åt två bitar och det var den dagens middag s a s. Dagen bjöd på sol och bebisgos, pengar och presenter <3
TACK till dig för Sveriges VIKTigaste blogg! Vill bara läsa mer och mer. Det bästa vore ju om du gjorde, ja vad ska vi säga... MINST tre inlägg per dag. Ha ha ha :)
KRAM!

Svar: Haha, tack snälla du, tre inlägg per dag, då skulle min familj kasta ut mig eller så får jag sluta jobba, men det är så kul att skriva och få respons tillbaka :) Ha en fortsatt härlig dag kram :)
halvalindha

#11 - - Maria:

Fast det där om att man bara kan påverka själv är en sanning med modifikation. Jag har själv övervikt men jag har också binjureutmattning och sköldkörtelnedsättning. Trots träning och rätt sorts kost lägger jag bara på mig. Ingen kan påpeka något fel i min kost. Läkarna bara svarar att de inte förstår, jag borde inte gå upp i vikt. Nej, för att min kropp inte är riktigt frisk. Jag kan inte träna så hårt heller eftersom jag alltså är utmattad. Min kropp tar skada då. Jag får träna korta promenader och lite simning. Det är vad jag klarar.

Likadant "man vet ju inte bakomliggande anledningar till varför man är överviktig". Jo i mitt fall är det pga min sköldkörtel och det finns ingenting att göra.

"Man kan inte gå och vänta på att någon ska komma med ett trollspö!!!" Tyvärr gör jag det, jag vill att någon ska komma på en bra medicin för binjureutmattning och nedsatt sköldkörtelfunktion, men det finns ingen som fungerar på mig. Jag kan inte göra mer än vad jag gör..

"Den enda som hindrar dig från att uppfylla din dröm är du."
Önskar det vore så enkelt. Hur uppfyller jag min dröm att bli frisk?

Hur som helst är jag glad för dem som lyckas och glad för dem som "bara" har vanlig fetma, som kan gå ner i vikt genom att träna och ändra sin kost. Om det bara vore så enkelt för mig..

Svar: Hej
Tack för ditt viktiga inlägg. Självklart kan man inte påverka allt själv när man är sjuk, och det var det jag menade med bakomliggande anledning till varför man är överviktig. Jag kan aldrig döma någon, eftersom det kan finnas anledning till en övervikt som inte handlar om att man inte orkar ta tag i sin övervikt, utan att man inte kan, av t.ex. din anledning medicinska skäl. Det kanske var dåligt uttryckt av mig i mitt blogginlägg.

Jag förstår att du har det jobbigt, men jag kan bara utgå från mig själv i min blogg, hur jag gjort och känner, och hur jag själv tänkte. Jag har tur som är frisk i övrigt. Jag beskriver mitt sätt och hur jag gjorde för att gå ned 70 kg i vikt.

Ha det gott, hälsningar Lindha
halvalindha

#12 - - HelenaL:

Dina inlägg är så kloka och modiga. Vi är nog många som känner igen oss. Tack för att du tar av din dyrbara fritid och delar med dig av dina erfarenheter! Jag får inspiration till att både äta och träna bättre.
Jag undrar om du haft problem med magen sedan du började med LCHF. Det fick jag och det var en orsak till att jag slutade. Blev så förstoppad och kände mig så ur form. Och det var inte bara övergångsbesvär.

Svar: Tack snälla för dina värmande ord, jag tycker det är så kul att skriva, och berätta om min viktminskning, och blir så glad att ni vill läsa :) I bland får jag problem med magen och har blivit förstoppad. Men då beror det på att jag fått i mig för lite fett. Så pröva att öka fettmängden och se om det blir bättre. Kram.
halvalindha