Med- och Motgång

Får in många bra läsarfrågor, som jag känner är viktiga och som andra vill ta del av.
 
Hej Linda! Än en gång tack för en underbar blogg och för att du bjuder på dig själv i med- och motgång!
Undrar om du har några tankar om att väga sig och hur ofta? Ska gå ner 22 kg (startade på 90,8 och är 163 cm) och det får ta den tid det tar. Hur gjorde du när du startade och hur har du tänkt under tiden? Vågen kan ju både vara ens bästa vän och fiende de veckor det står still trots att man har hållit sig till planen...Önskar dig en fantastisk fortsättning på helgen! Kram Marie
 
 
När jag började min viktminskning 0ch vägde in mig på 140 kg, så hade jag bestämt att jag skulle väga mig en dag i veckan, samma dag och samma klockslag för att det skulle bli så korrekt det kunde. Att väga sig varje dag hade jag bestämt att det ska jag inte för det kommer bara stressa mig. Det var väldigt motiverande att väga sig en gång i veckan bara, för då längtade jag till den dagen och när jag vägde mig och fick se min viktminskning blev jag så glad och fick extra kraft att ta tag i en ny vecka, för att sedan fundera ut vad min belöning skulle bli när jag gått ner 5 kg.
 
 
Att väga sig en gång i veckan och se; wow jag har gått ner 2 kg eller 7 hg, gör ju att man känner sig lyckad, vilket ger en sån feedback. Väger du dig varje dag och går ner ett hekto varje dag så gläds man inte åt ett hekto varje dag, som du gör om du väger dig en gång i veckan och får minus 7 hg, så upplever du den viktminskningen mycket bättre. Dessutom kan du väga olika mycket från den ena dagen till den andra, ett hg ner för att väga 3 hg mer dan efter, så onödigt att väga sig varje dag.
 
Kommer i håg när jag var ute och promenerade och min mobil ringde, och då ringde de från Parelle i Östersund (skönhetssalong). Jag är medlem och brukar handla där, så hade de tagit ut kunder som handlar där som skulle få en gratis lyxbehandling i ansiktet, det var precis vad jag behövde då under min pågående viktminskning, men otroligt att det blev jag :)
 
Från början i min viktminskning så försvann hekton/ kilon varje vecka, otroligt peppande, men det är ju klart att det blir så. Kroppen blir ju chockad, den var van läsk till frukost, och helt plötsligt äter jag kokta ägg.
Men i bland fick jag bakslag, och då försökte jag alltid analysera vad jag hade gjort annorlunda, jag har tränat som vanligt, och skött kosten. Då finns de dessa anledningar som jag ska skriva ner som kan påverka vikten, åtminstone som jag har märkt.
 
1/ För lite fett i maten.
2/ För mycket mejerier.
3/ Lingonvecka.
4/ För mycket salt.
5/ Du kan ha byggt muskler. 
 
Men allt eftersom jag blev smalare och hade mindre kilon att gå ner så tog det ju givetvis längre tid att gå ner, dessutom när jag började väga mindre så upptäckte jag att när jag hade lingonveckan, var det ingen mening att väga mig, för då gick/går jag alltid upp i vikt, samlar på mig vätska.
 
Men jag har aldrig varit i närheten att tänka så som jag gjorde förut om jag hade en misslyckad vecka och gick upp i vikt; att nu skiter jag i det här!!! På något vis så hade jag bestämt nu, att detta är sista gången, och vad har/hade jag för val egentligen? Tröstäta och vakna på morgonen med ångest av att ha förstört och sedan ge upp? Aldrig!
 
 
Det var/är bara att bita i hop, och oavsett hur jobbigt det är/kommer att bli i emellanåt, så kommer du att kunna se tillbaka och inse att det har förändrat ditt liv till det bättre. Man får ingenting gratis tyvärr, det kommer kosta i träningsvärk, sug i bland, och svett och att vilja ge upp Men det är så värt det, den där transportsträckan, tills du når ditt mål för då, ska du hantera och hitta balansen, och det är då det blir lättare att leva igen.
 
Att äta och träna för att hålla vikten i stället för att känna att man ska gå ner så många kilon i vikt, det är stor skillnad, så härda ut, det är så värt det för resten av ditt liv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - natalie:

Vad roligt att du har lyckats! :)

#2 - - Vivi:

att se dina före och nu foto är det som håller mig på banan, tack

Svar: Kul att du gillar dem, fler kommer :) Kram.
halvalindha

#3 - - Effie:

Jag tillhör dem som väger mig varje dag, om jag kommer åt. Då blir det inte så stort och viktigt. Jag kan konstatera "jaha, ett halvt kg upp" eller "jaha, ett halvt kg ner", med samma jämnmod (kan man inte det ska man låta bli!). Jag ser den långsiktiga trenden, och vet att olika tillfälligheter gör att vikten varierar lite upp och ner varje dag. Så det finns inget rätt eller fel här; det beror helt på person.

Svar: Men det låter ju jättebra att du har hittat det som fungerar för dig. Självklart finns inga rätt eller fel, jag skriver bara om hur jag gjorde och kände för att lyckas gå ner 70kg. Men det har jag skrivit förut också, att man får ta till sig de bitar man tror skulle funka och strunta i de som inte passar. Det viktigaste är att hitta sin egen formel för att lyckas. Ha en fortsatt bra dag.
halvalindha

#4 - - monica :

Undrar hur mycket fett du äter per vecka? I Monique Forslunds bok är inte stora mängder smör på veckoinköpslistan men 2 l grädde/smetana/creme fraiche. Får inte i mig 3 dl om dagen. Undrar om du känt/ känner dig frusen? Det gör jag. Särskilt om händerna- inomhus. Jag undrar över hur man vet när man är på fettdrift!? Utan blod- och urinprover. Äter nog för lite fett. Antar att du tränar så mycket att du får upp värmen! Så trevligt att följa din blogg!

Svar: Jag har ju aldrig, vägt eller mätt hur mycket kolhydrater, grädde eller mejerier som ja fått i mig per dag. Ville göra det så enkelt som möjligt och har lagat Lchf kost med bra råvaror och använt feta produkter, och det har ju fungerat. Men om jag skulle försöka räkna, så kommer jag nog upp i 2 dl grädde/crème fraiche, sen steker jag maten i smör, jag tar majonnäs 2msk till frukost med ägg och ibland grädde i kaffet på morgonen. 1,4 l. fett på en vecka, plus lite majonnäs!!! På ett ungefär. Jag har också blivit mer frusen, men inget som jag upplever som obehagligt, förut var jag så varm och svettig så fort jag rörde mig. Vi köpte i början urinstickor på apoteket, för vi ville veta om vi gjorde rätt och var i ketos. Men går du ner i vikt, så vet du ju då, att du gör rätt. Ha det gott och lycka till, kram :)
halvalindha

#5 - - Chi Chi:

Du har säkert rätt i det med vägningen, jag är tyvärr lite besatt av vågen och kollat varje dag, men då blir jag så besviken om det visar upp fastän jag tränat och ätit rätt. Måste tänka om och bara väga mig en gång i veckan, tror också det är bäst för mig:-) Hur lång tid tror du det tar för kroppen att tänka nu ska jag förbränna fett? När vet jag att detta funkar på mig? När du tränat ett hårt pass, jag ska på spinning, vad äter jag bäst efteråt? Måste säga det igen att jag är så tacksam för att du finns här och stöttar och ger råd och tips, underbara du, tack! Kram

Svar: Ja det är lätt att vågen blir ett stressmoment, och går man upp i vikt för det kommer hända, det gjorde det för mig också, fast jag gjort allt rätt, så måste du ändå ta dig förbi det och ha tålamod. I bland när min Pt Jonas vägt mig, så blev jag så röd i ansiktet jag hade gått upp i vikt!! Men då visade det sig att jag hade byggt muskler och minskat fett i kroppen, så det var en positiv viktuppgång. Nu har man ju ingen sådan våg själv, utan får tänka positivt, för du vill ju inte tillbaka till ruta ett eller hur!!! Bra mat efter träning som jag tar är keso, nötter, eller ostskivor, en kyckling bit om du har hemma är inte fel eller kallrökt lax. Ha det gott Chi Chi och kämpa på, du gör det så bra. Kram till dig :)
halvalindha

#6 - - jeanette sandelin:

Bara älskar din blogg! Ge oss mer <3

Svar: Haha, tack fina du :) Ha en härlig dag kram :)
halvalindha